Gymnasier: Modstridende tendenser i regeringens ghettoudspil

GHETTOUDSPIL: Regeringen vil som et led i sit ghettoudspil sætte ind over for de såkaldte ghettogymnasier. Det vækker glæde hos gymnasierne, der dog ikke er tilhængere af regeringens oplæg om profilgymnasier, fordi de mener, at det vil modarbejde en bedre fordeling af eleverne.

Foto: /Ritzau/ Sara Gangsted
Christina Houlind

Danske gymnasier tager godt imod regeringens udspil, som skal gøre op med ghettogymnasier.

"Det første punkt i forslaget kan være et godt bud på løsningen af vores problem,” siger rektor for Langkaer Gymnasium Yago Bundgaard.

I det første punkt i regeringens udspil lægges der op til, at et gymnasium skal kunne kræve, at det lokale fordelingsudvalg, der består af lokale rektorer, skal fastsætte regler for en bedre fordeling af eleverne.

Som optakt til sit store ghettoudspil har regeringen i løbet af ugen offentliggjort flere af de tiltag, som vil være en del af det samlede udspil.

Så kan de gymnasier med for mange ansøgere håndplukke de ansøgere med højeste karakterer, og så kan man fordele resten. Det vil sige, at folk med anden etnisk herkomst, der ofte har lavere karakterer, ikke kommer ind på de meget søgte gymnasier. Derfor arbejder tanken om profilgymnasier imod det at få blandet eleverne.

Kirsten Jensen
Rektor, Hvidovre Gymnasium & HF

Godt med flere regler for fordeling af elever
Rektor på Hvidovre Gymnasium & HF Kirsten Jensen er også positiv over for regeringens udspil. Som punkt to i udspillet skal regionsrådet nemlig pålægge fordelingsudvalgene i regionen at finde en løsning på tværs af regionen, hvis det er nødvendigt.

”I Region Hovedstaden har vi et fordelingsudvalg, der hedder Vestegnen. Men vi har ikke noget at fordele, fordi vi tilsammen har over 30 procent tosprogede elever,” siger hun.

Det vil regeringens forslag kunne dæmme op for, fordi det vil tvinge fordelingsudvalgene i hele Region Hovedstaden til i fællesskab at sætte ind over for problemet.

Rektor på Høje-Taastrup Gymnasium Mogens Andersen er også glad for, at regeringen anerkender, at udfordringen med ghettogymnasier er et politisk problem. Men han lægger vægt på, at regeringen skal ud og finde et flertal.

"Regeringen skal ud og forhandle de her ting, så der er lang vej endnu, inden vi får en ordentlig fordeling af eleverne," siger Mogens Andersen.

Organisation enig med medlemmerne
Interesseorganisationen Danske Gymnasier støtter også regeringens hensigt om at sikre en mere blandet elevfordeling på alle landets gymnasier.

”Regeringens hensigt er fin. Gymnasier skal være blandede og afspejle den by, de ligger i. Det er et kollektivt ansvar at undgå skoler med en meget skæv elevfordeling. Det er derfor fornuftigt, at fordelingsudvalgene skal sætte tiltag i værk, hvis en bestemt grænse overskrides på et gymnasium. Det støtter vi,” siger formand Birgitte Vedersø i en pressemeddelelse.

Men de finder dog et enkelt hår i suppen. Nemlig forslaget om profilgymnasier.

Nej tak til profilgymnasier
Rektor på Langkaer Gymnasium Yago Bundgaard er også kritisk over for regeringens forslag om, at det skal være tilladt for alle gymnasier frit at vælge 25 procent af eleverne ud fra en profil, som gymnasierne selv bestemmer.

Det vil nemlig modarbejde formålet med at sikre en blandet elevsammensætning, mener han.

”Jeg tror, det vil forstærke den polarisering mellem ungdomsuddannelserne, som vi har i dag,” siger han.

Rektor på Hvidovre Gymnasium & HF Kirsten Jensen er enig.

Ifølge hende er det nemlig kun gymnasierne inde i centrum, der har for mange ansøgere og derfor vil få mulighed for at håndplukke deres elever.

Selvom regeringen med punkt et og to i forslaget ifølge rektorerne kan øge mobiliteten fra de populære gymnasier og ud på den københavnske og aarhusianske vestegn, vil forslaget om profilgymnasier modarbejde bevægelsen fra Vestegnen ind mod centrum.

”Så kan de gymnasier med for mange ansøgere håndplukke de ansøgere med højeste karakterer, og så kan man fordele resten. Det vil sige, at folk med anden etnisk herkomst, der ofte har lavere karakterer, ikke kommer ind på de meget søgte gymnasier. Derfor arbejder tanken om profilgymnasier imod det at få blandet eleverne,” siger hun.

Dokumentation

Regeringen vil undgå ghettogymnasier med tre nedenstående metoder

  • Et gymnasium skal kunne kræve, at det lokale fordelingsudvalg, som består af rektorer fra de lokale gymnasier, fastsætter lokale regler om en bedre fordeling af eleverne, hvis andelen af ansøgere med udenlandsk herkomst overstiger den gennemsnitlige andel af ansøgere med udenlandsk baggrund i fordelingsudvalgets område, plus fem procentpoint (dog minimum 20 procent).

  • Fordelingsudvalgene skal have pligt til at iværksætte tiltag, hvis der er over 50 procent af udenlandsk herkomst, der har søgt et gymnasium, og regionsrådet skal kunne pålægge fordelingsudvalgene i regionen at finde løsninger på tværs af fordelingsudvalgene i regionen.

  • Fordelingsudvalgene skal kunne beslutte, at gymnasier inden for en begrænset årrække kan optage op til 50 procent af eleverne efter kriterier, som gymnasiet selv fastsætter. Samtidig skal alle gymnasier have mulighed for at oprette profiler og optage op til 25 procent af eleverne efter ansøgning ud fra kriterier, gymnasiet selv vælger.


Kilde: Berlingske


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00