EU til briterne: I kan ikke vælge og vrage

BYE BYE BRITAIN: EU lægger op til et ikke så tæt og særligt partnerskab med briterne i nyt udspil om forholdet efter Brexit.

Theresa Mays ønsker om en helt unik og dyb handelsaftale med EU efter Brexit får en kold skulder i Bruxelles.
Theresa Mays ønsker om en helt unik og dyb handelsaftale med EU efter Brexit får en kold skulder i Bruxelles.Foto: Leon Neal/AFP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: ”Det her er ikke Nam. Det er bowling. Der er regler,” siger John Goodman i kultfilmen The Big Lebowski, der ramte de amerikanske biografer for præcis 20 år siden.

Cirka samme retorik lød fra EU-siden onsdag, da formand for Det Europæiske Råd Donald Tusk fremlagde sit udkast til, hvordan forholdet mellem EU og briterne skal foregå, når briterne endegyldigt har forladt EU-samarbejdet.

I stedet for at stille briterne det helt unikt dybe og særlige partnerskab i udsigt, som premierminister Theresa May i en tale i sidste uge udbad sig, konstaterede formanden for EU-chefernes klub, at det i Unionens optik ikke kan lade sig gøre.

Mays ønsker om at stå uden for EU’s indre marked, toldunion og EU-Domstol, men alligevel bevare en friktionsløs adgang til dele af det marked, harmonerer simpelthen ikke med grundlaget for et regelbaseret fællesskab som EU, lød det fra Tusk.

”Ingen medlemsstat er frit stillet til at vælge kun de sektorer i det indre marked, som det kan lide, eller kun acceptere EU-Domstolens rolle, når det passer i dets kram. Det betyder samtidig, at det er udelukket, at et ikkemedlem kan indtage en sådan ”bland selv”-holdning,” sagde EU-formanden.

Bliver kun en frihandelsaftale
I stedet vil han tilbyde briterne en frihandelsaftale på linje med den, som EU har indgået med lande andre steder i verden. En aftale, hvor der ikke er told eller mængdebegrænsninger på varer, men som indebærer told- og sikkerhedskontrol ved grænserne, sådan som det gælder for alle lande, der står uden for det indre marked og toldunionen.

”Det bør ikke komme som nogen overraskelse, at den eneste tilbageværende model er en frihandelsaftale. Jeg håber, at den bliver ambitiøs og avanceret. Og vi vil gøre vores bedste, ligesom vi har gjort med andre partnere så som Canada på det seneste. Men det bliver kun en frihandelsaftale,” sagde Tusk ved et pressemøde i Luxembourg.

Her var han flankeret af landets premierminister, Xavier Bettel, der gjorde klart, at det ikke handler om at straffe briterne. Men at de samtidig ikke skal slippe billigere end de øvrige EU-lande, når det kommer til rettigheder og pligter.

”Vi skal kunne have et forhold til det land, men på en jævn og fair spillebane. Uden at de kan vælge og vrage. Og uden at give andre EU-borgere indtryk af, at det er mere interessant at være ude end at være inde,” sagde Bettel.

Læs mere om EU's udkast til et fremtidigt samarbejde med briterne på altinget: eu (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Det vil EU tilbyde briterne:

  • Ingen told eller kvantitative restriktioner på varer, der flyder mellem de to parter. For fiskeriet indebærer det dog, at briterne tillader, at EU-lande som for eksempel Danmark stadig vil kunne fiske i britiske vande og omvendt.
  • Tjenesteydelser kan også blive dækket af aftalen, men i begrænset omfang, eftersom briterne ikke længere vil operere under de samme regler, tilsyn og underlagt samme retssystem som resten af EU.
  • EU-siden ønsker en aftale om fortsat samarbejde om sikkerhed, forsvar og udenrigspolitik, der dækker terrorbekæmpelse og international kriminalitet, udveksling af efterretningsoplysninger.
  • Der skal indgås en aftale om luftfart, så man undgår, at der ikke længere kan flyves mellem EU og Storbritannien efter Brexit-dag. Til gengæld vil briterne miste retten til at have flyvninger mellem EU-destinationer, ligesom europæiske flyselskaber ikke længere vil kunne operere på britiske ruter.
  • Der er vilje til et fortsat forsknings- og innovationssamarbejde, samt samarbejde om uddannelse og kultur. Dog mod et britisk bidrag til EU-budgettet på linje med det, andre tredjelande betaler for at være med i det samarbejde.
  • Ønske om at skabe en fælles ramme for databeskyttelse, så datastrømme kan fortsætte uhindret mellem parterne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald Tusk

Premiereminister, Polen
historiker (Gdansk Uni. 1980)

0:000:00