Feriekommuner kæmper om at overtage populært turistorgan

UDFLYTNING: Jammerbugt og adskillige andre feriekommuner har lagt billet ind på VisitDenmark. Organisationen ligger dog stadig i København, mens andre arbejdspladser rykker vestpå. VisitDenmarks formand ønsker at blive i hovedstaden og har arbejdet for sagen.

Cirka halvdelen af de udenlandske turister, der besøger Danmark, bor i feriehuse. Derfor finder flere af landets store sommerhuskommuner langs Vestkysten det naturligt, at turistorganisationen VisitDenmark flytter til Jylland.
Cirka halvdelen af de udenlandske turister, der besøger Danmark, bor i feriehuse. Derfor finder flere af landets store sommerhuskommuner langs Vestkysten det naturligt, at turistorganisationen VisitDenmark flytter til Jylland.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Morten Okkels

VisitDenmark med sine 50 medarbejdere ligger på Islands Brygge i København, også efter den anden udflytningsrunde er gennemført. Måske varer det ikke ved forevigt. I hvert fald har mange kommuner efterhånden lagt billet ind på organisationen, som trækker udenlandske turister til Danmark.

Målt på antallet af kommuner, der har udtrykt ønske om at lægge by til turistorganisationen, kunne man kalde VisitDenmark for den mest efterspurgte udflytning, der aldrig er besluttet.

I hvert fald har både Odsherred, Guldborgsund, Varde, Ringkøbing-Skjern og Jammerbugt Kommuner aktivt meldt sig på banen som VisitDenmarks nye værter, viser Altingets research.

Kandidaterne begrunder ønsket med, at de er en stor turistkommune. Dertil kommer gerne nogle individuelle bonusargumenter: Guldborgsund har for eksempel nærheden til det vigtige tyske marked. Vardes nedlagte privathospital skulle passe fortrinligt til VisitDenmarks behov. Jammerbugt Kommune har selvfølgelig også sit eget trumfkort:

Fakta
Udenlandske turister i Danmark 

Foreløbig var 2016 det bedste år for udenlandsk turisme nogensinde. Her stod turister fra udlandet for 26,1 millioner overnatninger. Region Syddanmark er den mest populære destination, målt på overnatninger, mens Region Hovedstaden er det målt på omsætning i kroner og øre. Her skal dog bemærkes, at regionale opgørelser deler den jyske vestkyst i tre. 

72 procent af overnatningerne falder i kategorien kyst- og naturturisme. Omtrent halvdelen af de udenlandske turister bor i feriehuse, og en fjerdedel på hotel. Tyskere står for over halvdelen af de udenlandske turisters overnatninger. 

"Vi har i forvejen Dansk Kyst- og Naturturisme (erhvervsdrivende fond, red.), som er et af flere ben, som den danske turistindsats står på, sammen med VisitDenmark, og der kunne opstå nogle meget positive synergieffekter mellem de to heroppe i Nordjylland," mener Mogens Gade.

Agerholm bliver helst i København
Den store interesse kan VisitDenmarks formand, Allan L. Agerholm, tage som en kompliment. Trods dette håber han bestemt ikke, at nogen udflytning kommer til at ske. Som det første vil han gerne forsikre, at sol og strand ikke bliver glemt, fordi hans medarbejdere sidder på Islands Brygge i København:

Fakta
VisitDenmark  kort fortalt 

Turistorganisationen  VisitDenmark markedsfører Danmark for udenlandske turister. VisitDenmark ligger på Islands Brygge i København og beskæftiger cirka 50 medarbejdere.

VisitDenmark er et såkaldt selvstændigt forvaltningssubjekt. Det indebærer, at organisationen ikke er omfattet af det almindelige statslige hierarki. Men erhvervsministeren fører tilsyn med VisitDenmark og sammensætter en bestyrelse af turistkyndige folk.

Den nuværende formand, Allan J. Agerholm, er udpeget for 2016-2018. 

"Faktisk bliver 60 procent af VisitDenmarks aktivitetsmidler brugt i kategorien kyst og natur. De sidste to blokke, vi arbejder med, storby- og mødeturisme, deler så de resterende 40 procent. Vi anerkender fuldt ud potentialet og indtjeningen angående kyst og natur," siger han.

Når det er sagt, tror han ikke en udflytning ville gavne dansk turisme. Han peger på, at der ikke er nogen naturlig grund til, at VisitDenmark skal sidde ude i turistdanmark. Det vil for det første betyde flere rejser frem og tilbage til København, hvor de fleste af de daglige kontakter befinde sig. Derudover vil det være sværere at finde de yngre medarbejdere med en digital baggrund, som VisitDenmark har brug, mener Allan L. Agerholm.

Læs hele artiklen på Altingets nye portal altinget: udflytning, hvor Altinget intensiverer dækningen af statens udflytning af arbejdspladser og giver plads til konstruktiv journalistik med guidestof og gode eksempler. Tegn et gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Allan L. Agerholm

Formand Parken Sport & Entertainment, formand, Bodenhoffs Bagerier, formand Bandholm Badehotel, medlem af Hovedbestyrelsen i Dansk Industri, best.medlem Hilton Garden Inn Torshavn, stifter af Sustainable Hospitality Consult Aps
tjener (Aalborg Tekniske Skole 1985), MBA (University of North London 2001)

Mogens Christen Gade

Borgmester (V), Jammerbugt Kommune, formand for Erhvervshus Nordjylland, formand for Vestkystpartnerskabet, formand for Fjerritslev Gymnasium, næstformand i KKR Nordjylland
lærer (Ranum 1984)

0:000:00