Vælgervandring: Over 40.000 LA'ere går tilbage til V og K

BEVÆGELSE: Liberal Alliances nedtur har sendt tusindvis af vælgere tilbage til Venstre og Konservative. LA’s nyfundne pragmatisme gør dem svære at skelne fra regeringspartnerne, lyder det fra valgforsker.

Liberal Alliance har siden folketingsvalget i 2015 mistet over 30.000 vælgere til Venstre, viser en ny analyse af vælgervandringer.
Liberal Alliance har siden folketingsvalget i 2015 mistet over 30.000 vælgere til Venstre, viser en ny analyse af vælgervandringer.Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Anders Redder

Liberal Alliance har siden folketingsvalget i 2015 mistet over 30.000 vælgere til Venstre og 10.000 til Konservative.

Det viser en ny analyse af vælgervandringer, som valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. Dermed udgør skiftet fra LA til Venstre den største nettovandring af vælgere siden valget.

Analysen er med til at cementere den nedtur, som LA efter kuldsejlede løfter om historiske skattelettelser har oplevet. I meningsmålingerne har Liberal Alliance været på en rutsjebanetur og ligger i seneste vægtede gennemsnit af meningsmålinger på 4,7 procent.

Foruden Venstre og Konservatives indhug i LA’s vælgerbase bløder partiet også i høj grad stemmer til Nye Borgerlige, der har hentet næsten 18.000 utilfredse LA-vælgere siden partiets grundlæggelse i efteråret 2015.

Liberal Alliances flotte fortælling som de principfaste rebeller, der ville dø med støvlerne på, ligger i grus.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Illoyale vælgere
Liberal Alliance bøder ifølge Kasper Møller Hansen for, at partiet grundet sin unge alder ikke har en loyal vælgerbase, som selv i stormvejr holder fast i liste I.

”Vælgere, der allerede en gang har skiftet parti, er langt mere tilbøjelige til at skifte igen. Alle LA-vælgere er ’nye’ vælgere, og derfor skal partiet virkelig levere for at fastholde tilslutningen. Og det har de ikke gjort, hverken uden for eller i regering,” lyder vurderingen fra Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Artiklen fortsætter under grafen 

Pragmatismen gør ondt
Under LA’s landsmøde i begyndelsen af april satte partiet kursen som et pragmatisk, liberalt parti, der hellere vil søge indflydelse i regering end at råbe op på sidelinjen.

Men LA er bedre tjent med at vende tilbage til sine oprørske rødder, lyder vurderingen fra Erik Holstein, Altingets politiske kommentator.

”Partiets flotte fortælling som de principfaste rebeller, der ville dø med støvlerne på, ligger i grus.”

”Der er klart potentiale for et liberalistisk parti. Det gælder på det økonomiske område, hvor man kan få et halvstort segment i tale, hvis man ikke stirrer sig blind på topskattelettelser. Og det gælder den personlige frihed, der er under pres, fordi samfundet forsøger at beskytte sig mod terror og andre trusler. Alt det er bare svært at udnytte for LA, så længe partiet sidder i regering i en svag position,” siger Erik Holstein.

Også Kasper Møller Hansen mener, at LA får svært ved at sælge sig selv med 'elefanten skal spises i små bider'-taktikken:

”Med den tilgang er der pludselig ikke langt til Venstre og Konservative, og det mærker partiet nu. LA har et stort vælgerpotentiale blandt unge mænd, som enten har en lang uddannelse eller er i gang med en. Den type vælgere efterspørger ideologi og visioner, ikke pragmatisme,” siger han.

Se hele analysen af vælgervandringer på Altinget: christiansborg, hvor Altingets Erik Holstein og valgforsker Kasper Møller Hansen giver kommentarer til vælgervandringerne i rød blok og vælgervolatiliteten generelt. Kan læses her (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.  

Dokumentation

Om analysen
Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

0,1 procent svarer til en vælgerudveksling på lidt over 3.500 stemmer. 

Interviews foretaget af Kantar-Gallup i perioden 1/1-18 til 31/3-18. I alt er der 10.812 interviews med i analysen.   


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00