Nyt snit af målinger: DF går markant tilbage og mister tre mandater

RISBJERG-SNITTET: Dansk Folkeparti står til laveste tilslutning siden begyndelsen af 2017. OK18-konflikten har skygget for DF-vindersager som udlændinge- og retspolitik, og det mærker partiet nu, vurderer kommentator. Rød blok udbygger føring.

Dansk Folkeparti har den seneste måned mistet tre mandater og står med 16,5 procent af stemmerne til den laveste vælgertilslutning siden begyndelsen af sidste år.

Det viser det kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger, som valgforsker og professor Kasper Møller Hansen laver hver måned for Altinget.

Mens DF i sidste måned så ud til at profitere på partileder Kristian Thulesen Dahls positive tilkendegivelser over for offentlige lønmodtagere og lærere under OK18-dramaet, er det anderledes forstemmende tal, der med DF-øjne kommer ud af det nyeste Risbjerg-snit.

Tilbagegangen skyldes ifølge Altingets kommentator Erik Holstein, at DF ikke har kunnet spille sine stærkeste politiske kort, mens OK18-konflikten stod på.

”DF har ikke begået fejl på det sidste, så det er svært at forklare det på anden måde, end at partiets favoritområder, rets- og udlændingepolitik, har været helt i baggrunden de seneste uger, hvor alt er gået op i OK18,” siger Erik Holstein.

 

Kæmper på to fronter
Derudover skal DF fortsat vænne sig til at navigere i en politisk virkelighed, hvor der både til højre og venstre skal lukkes flanker i partiets absolutte mærkesag, udlændingedagsordenen.

Socialdemokratiets værdipolitiske højredrejning og Nye Borgerliges opståen gør ifølge valgforsker Kasper Møller Hansen, ”at DF's særkende udvaskes en smule.”

"DF har behov for at vise nogle sejre i form af flere markante stramninger på udlændingeområdet. Stramningerne er der, men de kommer drypvis, og Venstre har med Inger Støjberg som udlændinge- og integrationsminister været dygtige til at tage æren for dem, eksempelvis med ghettoudspillet,” siger Kasper Møller Hansen.

Han bemærker desuden, at Nye Borgerlige for andet Risbjerg-snit i træk ligger over spærregrænsen på 2 procent.

Rød blok udbygger føring
Månedens Risbjerg-snit viser også, at rød blok efter et dyk i sidste måned udbygger føringen over blå blok med to mandater og dermed er hele ni mandater foran VLAK, DF og Nye Borgerlige.

Det skyldes blandt andet, at Socialdemokratiet går frem med 0,5 procentpoint, mens også SF viser gode takter og står til højeste vælgertilslutning i indeværende valgperiode med 5,9 procent af stemmerne.

Læs hele artiklen og find snittet af meningsmålinger for alle partierne på Altinget: christiansborg her (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Debut: Ahlers bryder regeringspraksis og inviterer alle til forhandlinger Debut: Ahlers bryder regeringspraksis og inviterer alle til forhandlinger Næste artikel Klimavismand: Danmark baserer grøn omstilling på biomasse, men den kan være værre end kul Klimavismand: Danmark baserer grøn omstilling på biomasse, men den kan være værre end kul