EU forbereder sig på at blive ramt af Trumps valgløfte

TOLD: Præsident Trump smækker told på europæisk stål og aluminium, så der kan komme arbejdspladser til USA - medmindre EU vil forhandle. Det har EU afvist, da der ikke bliver ”forhandlet under trusler”. Tidligere er tolden blevet udsat, men nu er deadlinen nået, og Trump skal tage en beslutning.

"Trump leverer på sine valgløfter," siger europaparlamentariker Jeppe Kofod (S) om Donald Trumps forventede beslutning om at smække told på europæisk stål og aluminium. En beslutning, som Jeppe Kofod selv er meget imod.
"Trump leverer på sine valgløfter," siger europaparlamentariker Jeppe Kofod (S) om Donald Trumps forventede beslutning om at smække told på europæisk stål og aluminium. En beslutning, som Jeppe Kofod selv er meget imod.Foto: Mark Humphrey/AP/Ritzau Scanpix
Kristoffer Kvalvik

STRASBOURG: Natten til fredag er afgørelsens time for et forløb, der har strakt sig over flere måneder.

I marts 2018 besluttede USA’s præsident, Donald Trump, at smække en told på EU’s stål- og aluminiumseksport til USA for at hjælpe amerikansk industri på området.

Et valgløfte, Trump gav i 2016, gik på at skaffe jobs til blandt andet stålsektoren, og det skal altså gøres via told på udenlandsk stål.

EU fik dog indtil 1. maj til at indgå i forhandlinger, så de kunne undgå en told på 25 procent for stål og ti procent for aluminium. Det afviste EU blankt.

Det ser ud, som om det bryder sammen. Det er ikke godt, men omvendt må man sige, at Trump leverer på sine valgløfter.

Jeppe Kofod (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Siden da blev beslutningen udsat indtil 1. juni, og EU regner ikke med endnu en udsættelse, hvis man spørger EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, der tirsdag talte i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

”Realistisk set, hvis USA vælger at afholde sig fra at fastsætte toldsatser, så forventer jeg alligevel, at de vil pålægge en form for loft på EU-eksport,” siger kommissæren.

Derfor er natten til fredag en nat, som vil holde mange diplomater vågne, fordi det fra amerikansk side bliver meddelt, hvad Donald Trumps endelige beslutning er.

”Vores handels- og investeringsforhold til USA er i stigende grad komplekst, og det kræver en meget omhyggelig politisk håndtering i de næste par uger,” siger Cecilia Malmström.

EU-Kommissionen har meldt ud, at man vil gengælde USA’s eventuelle toldsatser proportionelt. Det skal gøres ved at sætte told på forskellige amerikanske varer, og Kommissionen har offentliggjort en liste over de varer, som bedst kan ramme USA.

Bourbon, cowboybukser og motorcykler er nogle af de ærkeamerikanske produkter, man kan finde på listen.

Danske MEP’er bakker op om EU’s modsvar
Morten Løkkegaard (V), medlem af Europa-Parlamentet, er ikke tilfreds med Donald Trumps trussel, selvom han endnu ikke ved, hvad der sker natten til fredag.

”Det er altid utroligt svært at vide, hvad der sker, når det er præsident Trump, det handler om,” siger han og påpeger, at han bakker op om EU’s linje om at svare proportionelt igen, hvis Trump skulle smække told på EU-eksport.

Jeppe Kofod (S), medlem af Europa-Parlamentet, er ikke tvivl om, hvad der kommer til at ske, når deadline nås.

”Det ser ud, som om det bryder sammen. Det er ikke godt, men omvendt må man sige, at Trump leverer på sine valgløfter,” siger han.

Han bakker også op om EU-linjen med en proportionel modtold, da han ser situationen som et alvorligt slag mod den frie verdenshandel.

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Her kan du blandt andet også læse en vurdering af situationen af lektor ved Københavns Universitet Jens Ladefoged Mortensen, der har speciale i international politik. Få gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Cecilia Malmström

Fhv. EU-kommissær for handel (Folkpartiet, Sverige)
ph.d. i statskundskab (Göteborgs Uni. 1998)

Jens Ladefoged Mortensen

Lektor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.scient.pol (Aarhus Uni.), M.A. (Econ) (University of Manchester), ph.d. (EUI, Firenze)

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)









0:000:00