17. december: Jakob Engel-Schmidt

JULEKALENDER: Venstres Jakob Engel-Schmidt savner mere farverige politikere, og så nyder han førstedivisionsfodbold og pølser.
Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget.dk et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Jakob Engel-Schmidt, innovations- og vækstordfører for Venstre. (Foto: FT.dk)
Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget.dk et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Jakob Engel-Schmidt, innovations- og vækstordfører for Venstre. (Foto: FT.dk)
Jon David Finsen

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg tror, de fleste havde regnet med, at jeg ville ende som socialist. Jeg er vokset op i Birkerød - en hyggelig forstad, hvor de fleste har gode uddannelser og pæne indkomster. Min far er pottemager, og min mor er korrespondent - så jeg voksede op i et hjem uden særligt mange penge, men med masser af genbrugstøj og ekstremt meget kærlighed.

Men min opvækst har også lært mig, at hvis man vil noget her i tilværelsen, så må man tage et ansvar og arbejde hårdt for det. Så det er nok det, der har støbt det liberale fundament, som er grundlaget for mange af mine holdninger.

Så hvor kom interessen for politik fra?

Fakta

Jakob Engel-Schmidt er født i 1983 og opvokset i Birkerød. Han er søn af pottemager Henrik Schmidt og korrespondent Kirsten Engel Schmidt.

Han kom ind i Folketinget den 15. august 2013 som afløser for Gitte Lillelund Bech.

Han er uddannet cand.merc. og har tidligere arbejdet i Dansk Industri og Dansk Iværksætterforening.


Kilde: ft.dk

Jeg kan huske, at jeg som 11-årig fik min egen avisrute. Jeg ville gerne tjene mine egne penge, så jeg kunne købe en Nintendo, som det hed dengang. Så kan jeg huske, at min far efter et års tid fortalte mig, at jeg var blevet fyret, fordi man nede i EU havde besluttet, at man skulle være 13 for at have et arbejde. Det gjorde mig stiktosset. Det var nok dét, der vakte interessen for politik, og hvordan beslutninger påvirker borgernes liv og den personlige frihed.

Hvad er så dit vigtigste politiske mål - ud over at tillade børnearbejde?

En typisk debat mellem politikere på TV2 News eller i Deadline minder mest af alt om en skolekomedie. Det er som et udvandet ritual, hvor alle er type-castede til deres roller.

Jakob Engel-Schmidt
Innovations- og vækstordfører, Venstre

Jeg er nok kommet til fornuft på det punkt. I dag ved jeg, at det var den rigtige beslutning. I dag handler det dog stadig om personlig frihed og personligt ansvar. Det altoverskyggende mål er at beskytte hårdtarbejdende danskere imod formynderiske og skatteglade politikere.

Politik handler om at være noget for nogen. Og jeg er politiker for alle de mennesker, der gerne vil noget. Alle dem, der har ambitioner, og gerne vil bidrage til samfundet. Jeg er ikke politiker for alle dem, der bare vil hæve overførslerne og gøre den offentlige sektor større.

Derudover synes jeg, at politikere laver for meget. Vi arbejder for meget med det forkerte. Politikere fra Liberal Alliance til Dansk Folkeparti og selv i Venstre burde i højere grad bruge mindre tid på at lovgive og mere tid på at diskutere, hvilke love der skal afskaffes.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Jeg finder inspiration hos Bertel Haarder, der, på trods af at han har været med i politik i over tre årtier, stadigvæk leverer intellektuelle, indsigtsfulde og dybtfølte kommentarer til aktuelle emner.

Dybest set synes jeg dog godt, at dansk politik kunne være lidt mere farverig. Jeg savner politikere á la Morten Messerschmidt og politikere som dem på den yderste venstrefløj, der for alvor tør gøre og sige ting, som ingen andre tør. Jeg savner politikere, som for alvor tør gå til stålet og gøre noget uventet.

En typisk debat mellem politikere på TV2 News eller i Deadline minder mest af alt om en skolekomedie. Det er som et udvandet ritual, hvor alle er type-castede til deres roller..

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for

Det må være min gode ven og argeste modstander Peter Hummelgaard Thomsen. Vi har kendt hinanden, siden han var formand for Socialdemokratiets Ungdom, og jeg var formand for Venstres Ungdom. Vi har haft en lang række fremragende debatter, som efterhånden har udviklet sig til et form for makkerskab.

Peter er en rigtig socialdemokrat. Han er stadig en indigneret kritiker af alle de reformer, som Socialdemokraterne var imod før valget, men de nu har gennemført. Det er ikke ham, der har flyttet sig, det er Socialdemokratiet. Jeg har faktisk lidt ondt af ham.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg tager på Lyngby Stadion og ser fodbold. Vi har Danmarks bedste stadionpølser og et meget talentfuldt hold, som dog sjældent vinder fodboldkampe. Men vi ligger på femtepladsen i øjeblikket.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Det må være krimien "Bye Bye Blackbird" af journalist Jesper Stein. Den følger kriminalkommisær Axel Steens kamp med både personlige problemer og en række
uopklarede sager om overgreb på kvinder i København. Jeg læste den på få dage, mens jeg var nede og besøge de danske soldater i Afghanistan.

Er du stadig politiker om 5 år?

Hvis vælgerne vil det, så vil jeg gerne give det to perioder og se, hvor langt jeg kan nå. Når det er sagt, er det private erhvervsliv også attraktivt, og man skal ikke være herinde i mere end et par perioder, før mulighederne på den anden side begynder at snævre ind.

Jeg har stor respekt for politikere som eksempelvis Connie Hedegaard, der tager nogle år uden for Borgen for så at komme tilbage.

Hvad fortryder du fra 2013?

I starten af august sagde jeg, at Lars Løkke skulle være bedre til at sætte nulvækst på dagsordenen. Jeg er ikke en person, der er bange for at rejse kritik, hvis jeg synes, det er nødvendigt. Men jeg formåede ikke at nuancere mit synspunkt godt nok. Det er man nødt til at gøre, når man kritiserer sin partileder.

Hvad ser du frem til i 2014?

Jeg ser frem til at bruge min nye position som innovations- og vækstordfører til at sætte fokus på, hvordan vi kan hjælpe eksportvirksomheder til at levere vækst.
Og så er der en større reform af beskæftigelsesindsatsen på vej - den håber jeg, at få lov til at sætte mit præg på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Engel-Schmidt

Kulturminister, MF (M)
officer af reserven (Kongens Artilleriregiment 2003), cand.merc. i international business (CBS 2010)

0:000:00