17. december: Thyra Frank

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Thyra Frank fra Liberal Alliance.

Hvorfor gik du ind i politik?

"Hvis jeg var blevet spurgt for et år siden, om jeg ville gå ind i politik, ville jeg have svaret: Aldrig i livet! Den tanke lå mig meget fjern. Men jeg fik muligheden, fordi Anders Samuelsen spurgte mig, om jeg ville stille op. Det ville jeg først ikke, men han insisterede og sagde, at jeg ikke måtte sige nej, men skulle tænke over det.

Jeg tænkte så over det i 14 dage. Tænkte over, hvad det er, jeg brænder for. Jeg kunne se Lotte-modellen sprede sig rundt om i Europa. Så jeg nåede frem til at hellere gøre noget og fortryde det, end at fortryde ikke at have gjort noget. Så jeg gik ind i politik, fordi der er noget, jeg virkelig gerne vil være med til, bliver spredt på det sociale område."

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Fakta

Thyra Frank er Liberal Alliances social- og §71-ordfører. Hun var Liberal Alliances spidskandidat i Nordjylland og blev valgt ind i Folketinget i 2011. Derudover blev hun udpeget som formand for regeringens Ældrekommision.

Hun er 59 år og har arbejdet inden for ældrepleje siden 1975. Siden 1988 har hun været forstander på plejehjemmet Lotte på Frederiksberg, der ejes af OK-fonden.

"Det er at få sat fokus på det væsentlige og uvæsentlige inden for socialområdet. Målet lige nu er respekten og værdigheden for de ældre. Jeg vil gerne have en debat om ensomhed - det ser jeg som et stort problem. Så jeg har nogle emner, jeg gerne vil have taget op. Målet er at få sat fokus på ting, der ikke kun handler om penge, men som har sociale konsekvenser. Mit hjerte banker for de svage."

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Jeg fylder 60 år til næste år. Det er på et relativt sent tidspunkt i mit liv, at jeg går ind i politik. Om jeg er her om 5 år? Det håber jeg. Det arbejde, jeg investerer i det her, er med tanken om, at jeg også er her om 5 år.

Thyra Frank
Socialordfører, Liberal Alliance

"Jeg havde en stor beundring for Kirsten Jacobsen (Z) for hendes måde også at tale, ikke kun partipolitik, men om et område omkring mennesker, hun mente, der havde behov. Det gjorde Lilli Gyldenkilde (SF) også. Deres politiske sider var ikke det, jeg stod for, men det, de stod for og holdt fast på, beundrer jeg dem for."

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

"Jeg har stor respekt for Karen Hækkerup (S), og hende har jeg stor respekt for. Jeg beundrer hendes tilgang til tingene - den kan jeg rigtig godt lide. Jeg synes, at hun forener noget faglig viden med en behagelig fremtoning og måde at være på som menneske."

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

"Jeg slapper meget af og er god til at powernappe. Jeg hører også musik, fordi det er fantastisk at koble af til. Jeg kan især godt lide at lytte til Jussi Björling. Han er en fantastisk tenor."

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

"Jeg tror ikke, jeg har siddet med andre bøger end min egen. Jeg har haft for travlt til at kunne sidde koncentreret med en bog. Men jeg er en stor beundrer af Dalai Lama. Jeg synes, at han er en ualmindeligt klog mand, og jeg beundrer, at han på en meget smuk måde er i stand til at rumme forskellighed. Hans bog "Tanker For Det Nye Årtusinde" syntes jeg, var utrolig spændende."

Er du stadig politiker om 5 år?

"Jeg fylder 60 år til næste år. Det er på et relativt sent tidspunkt i mit liv, at jeg går ind i politik. Om jeg er her om 5 år? Det håber jeg. Det arbejde, jeg investerer i det her, er med tanken om, at jeg også er her om 5 år. Min tanke er, at politik skal være der, hvor jeg slutter mit arbejdsliv, men man ved aldrig. Jeg har dog ingen tanker om, at jeg ikke skulle være i politik om 5 år."

Hvad fortryder du fra 2011?

"Jeg fortryder ikke noget. Jeg er nok en af dem, der ser tilbage på alle de ting, jeg kunne gøre anderledes. Min erfaring er, at jo tidligere du kommer overens med de ting, du gør og har gjort - at du er der i livet, hvor du er - jo lettere bliver din gang på jorden.

Hvis jeg skulle fortryde noget, så ville det være ikke at have nok tid til min familie og venner. Men det er et valg, jeg har truffet. Jeg har valgt at prioritere mit arbejde som politiker."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thyra Frank

Fhv. ældreminister, MF (LA), fhv. forstander, OK-Hjemmet Lotte (1988-2011)
sygeplejerske (Frederiksberg Sygeplejeskole 1982), diplom i ledelse (Danmarks Sygeplejehøjskole 1991)

0:000:00