17. december: Villy Søvndal

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det SF's formand, Villy Søvndal.
Foto: Altinget.dk
Oliver de Mylius

Villy Søvndal, 57 år, har været i Folketinget siden 1994. Han er uddannet lærer og arbejdede fra 1980 til 1992 i Koldings skolevæsen. Han har desuden fungeret som midlertidigt folketingsmedlem i 1986 og 1991-92. 

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg meldte mig ind i SF i 1977. Da var jeg 25 år og var lige vendt hjem fra et års rejse i Sydamerika. Den store fattigdom og håbløshed gjorde stort indtryk på mig. Så det var international politik, der var den direkte årsag til, at jeg meldte mig ind i SF. Jeg brugte meget tid uden for Danmark for at undersøge, hvordan folk levede andre steder. Jeg rejste i Østeuropa - det var en god vaccine mod alle de anti-demokratiske tendenser, der var på venstrefløjen i 70'erne - og jeg har arbejdet i Tyskland og Holland. Efter alle de indtryk syntes jeg, det var vigtigt at gå ind og påvirke sin verden. Og ikke bare side på et værtshus og råbe, at de var idioter alle sammen.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Det vigtigste politiske mål er at få skabt en udvikling i Danmark, hvor vi bruger vores styrker til at få rigtig mange med. Det har altid været det danske samfunds styrke. Og sørge for, at vi ikke bliver et forsikringssamfund, hvor det bliver de bedst forsikrede og mest velhavende, der klarer sig, men hvor vi bestræber os på at få alle med.

Nævn en dansk politiker, der har været en inspiration for dig?

Det er svært, for der er mange, som har inspireret mig. Jeg har altid været en meget stor beundrer af Gert Petersen, som var formand for SF, da jeg meldte mig ind. Hans intellektuelle viden om denne verden, hans energi og hans nysgerrighed. Og så var han en fremragende debattør. Han har betydet meget for mig. Men havde du spurgt til internationale politikere, så kunne jeg have fremhævet Willy Brandt og Nelson Mandela som meget store politiske skikkelser.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Jeg synes, Connie Hedegaard er en fremragende dygtig dansk politiker. Hun er en politiker med meget stort format - både engageret og vidende. Ikke med samme grundholdninger som mig, men stor respekt, det har jeg.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg bor jo langt ude på landet på Stenderuphalvøen ud mod Lillebælt. Jeg nyder meget at være der i weekenderne og være helt væk fra det hele. Så løber jeg nogle ture og laver helt almindelige ting, som at støvsuge og vaske gulv og lave mad og arbejde lidt i haven. Så der slapper jeg så meget af, som det er muligt. Man kan jo aldrig helt trække stikket ud som leder af et politisk parti.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Den seneste, jeg har læst, er bogen om Svend Auken, som hedder "Det, Svend mener, er..." af Hans Mortensen, som var god læsning. Men ellers læser jeg for at slappe af og komme væk, og jeg er meget vild med Leif Davidsens krimier. Jeg synes, han er en fremragende fortæller, selv om bøgerne måske ligner hinanden lidt og er bygget lidt op på samme måde. Det, han kan, er jo at skabe god spænding og samtidig putte en masse viden om de samfund, han beskriver, ind i historien.

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Ja, det tror jeg. Hvis jeg en dag ikke er politiker længere, så laver jeg stadig politik på en eller anden måde. Så meget af mit liv har været politik, at det tror jeg ikke bare, man holder op med. Men jeg har før sagt, at den dag, jeg er på den nuværende paves alder, så er jeg formentlig ikke med på samme niveau længere. Jeg synes, det er sjovt og vigtigt at være med, og så længe jeg har det sådan, så fortsætter jeg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

0:000:00