17 organisationer klar med fælles naturkrav til en ny regering

Danmark skal have sin første naturlov, der skal standse tabet af biodiversitet, lyder det fra 17 grønne organisationer. Og så bør en ny regering både sætte mål for naturen i 2030 og 2050.

17 organisationer er klar med fælles ønsker til en ny regering.
17 organisationer er klar med fælles ønsker til en ny regering.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Hjalte T. H. Kragesteen

Valgtrommerne buldrer fortsat derudaf, og de fleste politiske iagttagere forventer, at det bliver udskrevet i denne uge.

Og derfor melder 17 af landets mest centrale naturorganisationerne nu ud med et fælles budskab: En ny regeringen bør sætte sig for at vedtage Danmarks første biodiversitetslov. En lov, der sætter klare mål for beskyttelse af naturen.

”Vi ønsker en naturens lov, som skal standse tabet af arter og naturområder, give den vilde natur mere plads og sikre den effektiv beskyttelse. Det er helt afgørende, hvis vi skal stoppe den alvorlige krise vores natur befinder sig i.” siger Pil Christensen i en skriftlig kommentar.

Hun er politisk medarbejder i Verdens Skove, som er med blandt de 17 organisationer (se alle i faktaboks).

Her er de 17 organisationer

Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Vilde Natur, DIB, DOF BirdLife,  Dyrenes Beskyttelse, Foreningen til Svampekunstens Fremme, Global Aktion, Greenpeace, Den Grønne Ungdomsbevægelse, Klimabevægelsen, Natur & Ungdom, Nyt Europa, Rådet For Grøn Omstilling, De Unge Biodiversitetsambassadører, Verdens Skove, Vild Med Vilje og WWF Verdensnaturfonden.

Organisationerne peger på tre konkrete elementer, som skal være centrale i en ny lov:

For det første bør man sætte som mål, at 30 procent af det danske areal er beskyttet natur senest i 2030. Herunder skal 10 procentpoint være strengt beskyttet.

For det andet vil organisationen sikre, at biodiversitetskrisen – hvor arter og planter går kontinuerligt tilbage – er afværget i 2050. De opstiller således et mål om, at biodiversiteten og naturen i Danmark skal være ”i god trivsel” og ”gunstig tilstand” i 2050.

For det tredje vil organisationer også sikre, at det relativt nyopstartede biodiversitetsråd skrives ind i loven i en forbedret udgave. Hvor rådets opgave bliver at ”formulere mål for naturen og løbende vurdere regeringens indsats og målopfyldelse".

0:000:00