Trods strammerkurs: S stemmer oftere sammen med R end DF

UDLÆNDINGE: Socialdemokratiet og Radikale stemmer sammen i seks ud af ti afstemninger på udlændingeområdet. Vi kan samarbejde om integration og overholdelse af konventionerne, men ellers er uenigheden stor, lyder det fra Mattias Tesfaye (S).

I seks ud af ti afstemninger på udlændinge- og integrationsområdet har S og R stemt sammen, viser ny opgørelse. 
I seks ud af ti afstemninger på udlændinge- og integrationsområdet har S og R stemt sammen, viser ny opgørelse. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Anders Redder

Uenighederne mellem Radikale og Socialdemokratiet er så afgrundsdybe, at partierne efter et kommende valg ikke kan indgå i et regeringssamarbejde.

Sådan har meldingen fra Socialdemokratiet lydt siden grundlovsdag, hvor skilsmissen mellem de to partier blev stadfæstet af Mette Frederiksen, der udpegede udlændingepolitikken som den ”primære forhindring” for et regeringssamarbejde de to partier imellem.

Uenighederne til trods viser en ny opgørelse, at Socialdemokratiet og Radikale i de fleste tilfælde faktisk er enige om udlændingepolitikken.

I hvert fald i folketingssalen, hvor de to partier i det netop afsluttede lovgivningsår stemte ens i seks ud af ti afstemninger på udlændinge- og integrationsområdet.

Når snakken falder på asyl- og migrationspolitik, indfødsret, familiesammenføring og opholdstilladelse, er vi meget uenige.

Mattias Tesfaye
Udlændingeordfører, Socialdemokratiet

Socialdemokratiet er dermed oftere enige med Radikale end med Dansk Folkeparti, som partiet kun i hvert andet lov- og beslutningsforslag stemte sammen med.

”Ved første øjekast er det overraskende, for når man lytter til den offentlige debat, er indtrykket, at S og R overhovedet ikke kan sammen på det her område,” siger Niels Erik Kaaber Rasmussen, analytiker i datavirksomheden Buhl & Rasmussen, der på baggrund af tal fra Folketingets hjemmeside har lavet opgørelsen. 

S: Regeringen er samarbejdspartner
På trods af at S og R stemmer sammen i 59 procent af alle afstemninger, mener Mattias Tesfaye, udlændingeordfører hos S, ikke, at partiernes uenigheder er slået for stort op.

”Man kan altid more sig over at lege med tal, men hvis den her opgørelse giver indtryk af, at Radikale har stor indflydelse i udlændingepolitikken, er det forkert tolket,” siger han og påpeger, at samarbejdet mellem VLAK og S er tættere end mellem S og R.

”I ni ud ti tilfælde har vi stemt sammen med regeringen på udlændinge- og integrationsområdet. Og det viser, hvorfor vi ikke kan være afhængige af Radikale, hvis vi får magten efter et valg," siger han.

Men jeres samarbejde med VLAK ændrer ikke på, at I står nærmere Radikale end DF på udlændingeområdet, når man ser på stemmeafgivelser?

”Hvad angår integration og overholdelse af konventionerne, er vi ofte enige med R. Og der vil vi fortsat samarbejde efter et valg. Men når snakken falder på asyl- og migrationspolitik, indfødsret, familiesammenføring og opholdstilladelse, er vi meget uenige,” lyder det fra Mattias Tesfaye.

Læs hele artiklen med kommentarer fra Sofie Carsten Nielsen (R) og Martin Henriksen (DF) på Altinget: christiansborg, hvor du også kan se en sammenligning af alle partiernes stemmeadfærd på udlændingeområdet. Tegn prøveabonnement her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)









0:000:00