Ellemann tøver: Vil ikke love sprøjteforbud ved vandboringer

DRIKKEVAND: Jakob Ellemann-Jensen (V) vil ikke opfylde rød bloks ønsker om at forbyde pesticider ved vandboringer, men lover at ”gøre mere, end vi gør i dag”. For slapt, mener Socialdemokratiet.

Jakob Ellemann-Jensen (V) ville ikke love at forbyde pesticider ved vandboringer på gårsdagens samråd. S og DN er utilfredse. 
Jakob Ellemann-Jensen (V) ville ikke love at forbyde pesticider ved vandboringer på gårsdagens samråd. S og DN er utilfredse. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Anders Redder

Vi skal gøre mere for at beskytte vores drikkevand, men hvor grænsen skal gå, må vi forhandle os til.

Sådan lød beskeden fra miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til oppositionen på torsdagens samråd om pesticider i drikkevandet.

Efter flere nye fund af pesticidrester i drikkevandet havde en samlet rød blok ellers sat deres lid til, at Jakob Ellemann-Jensen ville gå længere end sin forgænger, Esben Lunde Larsen (V), og støtte op om et totalforbud mod sprøjtning af pesticider ved udsatte vandboringer – de såkaldte BNBO'er.

Så langt gik ministeren ikke, men lovede at ”vi skal gå længere, end vi gør i dag.”

Vi ønsker den højest mulige beskyttelse af vores drikkevand. Det ønsker ministeren ikke, og det har jeg meget svært ved at forstå.

Christian Rabjerg Madsen (S)
Miljøordfører

”Men hvor langt skal vi ikke forhandle om under et udvalgsmøde på Christiansborg,” sagde han og henviste til, at der allerede er skemalagt forhandlinger om nye initiativer på pesticidområdet dette efterår.

Advarede mod hovsaløsninger
I stedet advarede miljø- og fødevareministeren mod "hovsaløsninger" og meldinger, der gør drikkevandsområdet til en del af et "småpopulistisk valgkampstema".

Pesticidstrategien fra 2017 er værd at værne om, lød det.

”Jeg har respekt for den aftale, som et meget bredt flertal af Folketingets partier har indgået. Den aftale, den overholder jeg. Og jeg har en forventning om, at de andre aftalepartier også overholder den,” sagde ministeren og appellerede til, at efterårets nye drøftelser foregår på et oplyst og faktuelt grundlag, hvor landbrugets behov også skrives bag øret.

”Vi har også nogle marker, vi gerne vil have dyrket. Men det må ikke gå ud over drikkevandet, og vi skal være kompromisløse. Hvor grænsen går, det skal vi diskutere til forhandlingerne,” sagde ministeren.

Skuffer Socialdemokratiet
Jakob Ellemann-Jensens udmeldinger vækker skuffelse hos Socialdemokratiets Christian Rabjerg Madsen, som havde kaldt ministeren i samråd.

”Vi ønsker den højest mulige beskyttelse af vores drikkevand. Det ønsker ministeren ikke, og det har jeg meget svært ved at forstå. Vi vil have et forbud mod BNBO-sprøjtning her og nu, og det ville han ikke gå med på,” siger S-ordføreren.

Læs hele artiklen på Altinget: miljø med reaktioner fra Danmarks Naturfredningsforening og Jakob Ellemann-Jensens reaktion på tilbageholdelsen af et omstridt notat om drikkevandsbeskyttelse.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00