Oliebranchen gik til topministre for at stoppe udflytning af oliejob

OLIEFLYTNING: Brancheforeningen Olie Gas Danmark advarede regeringen om ikke at flytte den del af Energistyrelsen, der arbejder med olie, til Esbjerg. V-borgmester undrer sig.

Brancheforeningen Olie Gas Danmark forsøgte aktivt at forhindre udflytningen af den del af Energistyrelsen, der arbejder med olie.

Rygterne har tidligere svirret i JydskeVestkysten om, at det var Mærsk, der forsøgte at forhindre den pågældende udflytning til Esbjerg. Men nu viser en aktindsigt i en mail sendt til regeringen, at det var brancheforeningen Olie Gas Danmark, der advarede regeringen om udflytningen af olie-statsjobbene til Esbjerg.

I en henvendelse til finansministeren, energiministeren, erhvervsministeren og beskæftigelsesministeren udtrykker Olie Gas Danmark ”begrundet frygt” for, at en udflytning af den del af under ressourceenheden i Energistyrelsen, der beskæftiger sig med olie, ”vil være ensbetydende med et stort tab af kompetencer og viden hos myndighederne,” lyder det.

Samtidig vil det have ”negativ virkning på eller forsinke nye udviklingsprojekter i den danske del af Nordsøen,” skriver Olie Gas Danmark.

I Esbjerg undrer Venstre-borgmester Jesper Frost Rasmussen sig over de nye oplysninger i sagen, og hvad han kalder en ”bastant” advarsel fra brancheforeningen.

”Jeg synes, det er ærgerligt, at de med den henvendelse, hvis det er det, der har været udslagsgivende, har været med til at forhindre udflytningen af arbejdspladserne,” siger Jesper Frost Rasmussen.  

Men henvendelsen er hverken ”ulovlig eller utilstedelig”, lyder vurderingen fra professor på Aarhus Universitet og ekspert i lobbyisme Peter Munk Christiansen:

”Det er klassisk lobbyisme, som det foregår i Danmark."

Svarede formentlig ikke...
Ifølge JydskeVestkysten var de 29 stillinger fra den pågældende olieenhed længe på tapetet over job, der skulle udflyttes, men blev pillet af listen kort før offentliggørelsen af planerne for regeringens anden udflytningsrunde, Bedre Balance II.

I stedet måtte Esbjerg tage til takke med Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets koncernfælles funktioner inden for rejse- og personaleadministration i Energistyrelsen samt udflytningen af en række job i Sikkerhedsstyrelsen.

Finansministeriet forklarer overfor Altinget, at man formoder, at ministeriet aldrig svarede på henvendelsen. Men de kan heller ikke afvise det. 

Altinget har uden held også forsøgt at få et svar fra både Energistyrelsen og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Læs hele artikel på Altinget: klima & energi. Her kan får du endnu mere baggrund om sagen og en ekspert-vurdering af, om ministeriet burde svare eller ej på henvendelsen fra oliebranchen.  

,

Forrige artikel Christine Antorinis afløser har meldt sig Christine Antorinis afløser har meldt sig Næste artikel Sådan har politikerne reageret på den store hvidvasksag Sådan har politikerne reageret på den store hvidvasksag
Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

ÅRSMØDE: Hårdere straffe og en ydelse på dagpengeniveau for at passe egne børn i hjemmet er blandt Dansk Folkepartis formands forslag i sin årsmødetale. Her opridser Kristian Thulesen Dahl otte punkter, som partiets politik skal dreje sig om i de kommende år.