S: Regeringen forsinker undersøgelse af ministres rolle i skatteskandale

STANDBY: Først i slutningen af 2019 forventer Skatteministeriet at sende alt materiale, der skal indgå i kommissionens undersøgelse af Skat. S beskylder regeringen for bevidst smøleri og kalder skatteministeren i samråd.

Det har ikke været muligt at få et interview med Karsten Lauritzen (V) om, hvorfor Skatteministeriet først forventer at udlevere det sidste materiale til en kommissionsundersøgelse af Skat i slutningen af 2019.
Det har ikke været muligt at få et interview med Karsten Lauritzen (V) om, hvorfor Skatteministeriet først forventer at udlevere det sidste materiale til en kommissionsundersøgelse af Skat i slutningen af 2019.Foto: Krabbe Lars/Polfoto
Sine Riis Lund

Skattekommissionen er sat på standby i sin undersøgelse af Skat.

Endnu har kommissionen blot modtaget langt under halvdelen af det materiale, man har efterspurgt.

Det skønner kommissionen selv i en orientering på sin hjemmeside og peger pilen direkte mod Skatteministeriet og Skat, der har meddelt kommissionen, at man ikke kan udlevere materialet “i det tempo, der hidtil er forudsat”.

Derfor kan det have lange udsigter, før kommissionen kan komme ud af startboksen og påbegynde afhøringer af blandt andre tidligere skatteministre, herunder nuværende finansminister og V-næstformand Kristian Jensen.

Det ligner meget klart, at regeringen prøver at holde hånden over Kristian Jensen ved at sylte udleveringen af de dokumenter, som Kommissionen skal bruge for at komme i gang.

Jesper Petersen
Skatteordfører for Socialdemokratiet

Ganske påfaldende, mener Socialdemokratiets skatteordfører Jesper Petersen.

“Det ligner meget klart, at regeringen prøver at holde hånden over Kristian Jensen ved at sylte udleveringen af de dokumenter, som Kommissionen skal bruge for at komme i gang. Det betyder jo, at vi næppe får afhøringer af ansvarlige skatteministre inden næste valg,” siger Jesper Petersen.

Han har kaldt skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd om sagen.

DF ærgrer sig 
Efter pres fra et politisk flertal udenom regeringen nedsatte justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i september 2017 undersøgelseskommissionen om Skat, der blandt andet skal se på forløbet om det skrottede inddrivelsessystem EFI og beslutningerne om de mange effektiviseringer i Skat.

Februar i år blev der tilføjet et tillægskommissorium om at undersøge tabet på mere end 12 milliarder kroner på udbetaling af refusion af udbytteskat.

Dansk Folkeparti undrer sig over udmeldingerne fra Skatteministeriet, særligt set i lyset af, at både Rigsrevisionen, Kammeradvokaten og advokatfirmaet Bech-Bruun tidligere har lavet undersøgelser af Skat.

“Det er kritisabelt, at det tager så lang tid, fordi man må gå ud fra, at en stor del af materialet før er blevet afleveret til nogle af de tidligere undersøgelser, og vi har jo et ønske om, at danskere og politikere kan få svar på, hvad der egentlig er sket og har skabt de her mange skandaler,” siger skatteordfører Dennis Flydtkjær (DF).

En løftet pegefinger
Han deler dog ikke Socialdemokratiets opfattelse af, at regeringen bevidst skulle smøle med udleveringen.

Skatteministeriet forventer at sende materialet om udbyttesagen i slutningen af 2018, mens det resterende materiale ventes afleveret i slutningen af 2019.

En trist nyhed, mener juridisk professor i forvaltningsret, Michael Gøtze, der ikke er i tvivl om, at Kommissionen med sin orientering sender en løftet pegefinger til Skatteministeriet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen (V) til artiklen

Hele artiklen kan læses på Altinget: embedsværk, hvor du blandt andet kan læse Michael Gøtzes vurdering af, hvorfor Kommissionen er presset på tid.

* Altinget har ændret rubrikken, så Socialdemokratiet er blevet afsender på artiklens oprindelige vinkel. Altinget havde kontaktet Skatteministeriet halvanden dag før deadline uden at få svar. Skatteministeriet har efterfølgende meddelt, at materialet ikke forventes leveret senere end forudsat, og dermed ikke vil forsinke kommissionens arbejde. Læs hele svaret i bunden af artiklen.

---

Skatteministeriet oplyser:
Skatteministeriet har siden nedsættelsen af Undersøgelseskommissionen om SKAT haft fokus på at understøtte kommissionens arbejde. Der er tale om et højt prioriteret arbejde, og der er løbende siden november 2017 leveret materiale til undersøgelseskommissionen.
 
Skatteministeriet har foranlediget af en forespørgsel fra Undersøgelseskommissionen om SKAT bedt Skatteministeriet oplyse, hvornår udleveringen af materialet vedrørende henholdsvis det oprindelige kommissorium og tillægskommissoriet forventes afsluttet. Skatteministeriet oplyste kommissionen, at for så vidt angår undersøgelseskommissionens oprindelige kommissorium, at materialeudleveringen forventes afsluttet omkring udgangen af 2019, idet der er tale om en meget stor opgave, som indebærer en manuel gennemgang af et meget omfattende materiale, der dækker en periode på 15 år.
 
For så vidt angår materiale vedr. den såkaldte udbyttesag oplyste Skatteministeriet, at materialeudleveringen forventes afsluttet ultimo maj 2019. Dette skøn er sidenhen justeret betydeligt, idet antallet af relevante sager viste sig at være væsentlig mindre end først antaget samt at Skatteministeriet på baggrund af dialog med undersøgelseskommissionen kunne ændre metodekravene til materialeudleveringen. Materialet forventes derfor nu at være leveret til kommissionen inden udgangen af september måned. Der er således ikke tale om en forsinkelse i forhold til en planlagt forventet afslutning på materialeudleveringen.

Dokumentation

Det undersøger kommissionen om Skat

  • Forløbet omkring det digitale inddrivelsessystem EFI, der skulle inddrive gæld automatisk, men som endte i skrotbunken.
  • Sammenlægningen af den statslige og kommunale inddrivelsesmyndighed i SKAT.
  • Beslutningsgrundlaget bag de generelle effektiviseringstiltag i SKAT.
  • Skiftende skatteministres og Skatteministeriets koncerns og eventuelle andre ministres og ministeriers, herunder Finansministeriets, rolle i de trufne beslutninger.
  • Hvornår og hvordan Folketinget er blevet orienteret, og om oplysningerne har været korrekte og fyldestgørende.
  • SKAT’s forvaltning af udbytteskatteområdet og udbetalingen af refusion af udbytteskat, der endte med at koste statskassen mere end 12 milliarder kroner.
  • Skatteministeriets tilsyn med udbytteskatteområdet.

Kommissionen skal vurdere, om der er grundlag for at søge nogen draget til ansvar, og kommissionen kan komme med forslag til ændringer af regler og praksis. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dennis Flydtkjær

MF (DD)
datamatiker (Erhvervsakademi Midtjylland 2002)

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00