Dagens overblik: V-ordførere siger nej til at gøre håndtryk lovpligtigt

POLITISK OVERBLIK: For at blive dansk statsborger skal man give hånd, mener regeringen – men det møder modstand fra V-ordførere. Og så er der hårdere straffe for sexchikane på vej, mens ny aftale sikrer byggeriet på Amager Fælled. Få overblikket her.  

Det er "uliberalt" at afkræve folk et håndtryk for at blive danske statsborgere, mener V-ordfører Martin Geertsen. 
Det er "uliberalt" at afkræve folk et håndtryk for at blive danske statsborgere, mener V-ordfører Martin Geertsen. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Det er ikke kun V-borgmestre, der er uenige i, at man skal gøre det lovpligtigt at give hånden for at blive dansk statsborger.

To V-ordførere på Christiansborg melder sig i koret af kritikere.

”I mit hoved skal staten ikke blande sig i, hvordan folk hilser på hinanden. Det er decideret uliberalt,” siger Martin Geertsen.

Det bakker uddannelsesordfører Anni Matthiesen op: ”Men vi er forskellige partier i blå blok, og derfor er man en gang imellem nødt til at sluge nogle forholdsvis store kameler,” siger hun.

Også Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, har valgt denne gang at melde pas på forslaget.

Og det er lidt et nybrud, lyder analysen fra Hans Mortensen i Weekendavisen om håndtrykssagen:

”Med håndtrykskravet blev de udlændingepolitiske sprækker i Venstre større, mens Socialdemokratiet nu tør have egen mening."

Stop udhuling af pensionen
Når Dansk Folkeparti fremsætter ønsker til en finanslov i en blå regering, så lytter man.

Især til ”et centralt krav”: For under 1. behandlingen af regeringens finanslovsudspil for 2019 torsdag 6. september fremsatte DF’s finansordfører, Rene Christensen, netop sådan et krav, der skal stoppe ”udhulingen” af pensionister og førtidspensionisters indkomst fra det offentlige.

Derfor skal det ifølge Rene Christensen være slut med, at overførselsindkomster stiger 0,3 procent mindre end resten af den generelle lønudvikling – pengene går i dag til sociale indsatser til de mest udsatte i samfundet.

”Man skal huske, at både folkepension og førtidspension er en permanent ydelse, man kommer på. For dem, der er på dagpenge, kontanthjælp eller en anden overførselsindkomst, der skulle det jo helst være for en kortere eller længere periode,” sagde han fra talerstolen.

Det vil omvendt koste cirka 175 millioner kroner at gennemføre – og de penge gør mere gavn i satspuljen, hvor de deles ud til socialt udsatte, har det lydt fra regeringspartierne Venstre og Konservative.

Altinget har samlet fem interessante nedslag fra finanslovsdebatten til dig herunder:

Læs også

Hårdere straf for sexchikane
Fri omgangstone må ikke længere undskylde sexchikane. Derfor vil regeringen ændre loven, så tonen på arbejdspladsen ikke tillægges betydning i sager om sexchikane, skriver Politiken.

Og så skal erstatninger til ofre også hæves fra i gennemsnit 25.000 kroner i godtgørelse til 33.000 kroner. Det fremgår af et lovforslag, som regeringen fredag sender i høring.

”Der har været alt for mange eksempler på seksuel chikane, og derfor skal det være nemmere at forstå loven og forfølge dem, der måtte udøve seksuel chikane,” siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Politiken.

Nu skal der bygges på Amager Fælled
Der forventes at blive bygget 2.000 boliger på den ombruste Amager Fælled-grund, hvoraf cirka 640 bliver almene boliger, mens cirka 100.000 kvadratmeter bliver erhvervsejendomme.

Efter hårde forhandlinger er et flertal i Københavns Borgerrepræsentation natten til fredag nået frem til en løsning, der skal erstatte byggegrunden Ørestad Fælled Kvarter.

"Jeg synes, vi er landet et rigtig godt sted og har fået en aftale med et solidt flertal," siger politisk ordfører for Socialdemokratiet i Københavns Borgerrepræsentation, Jonas Bjørn.

Tidligere forlod Alternativet og Enhedslisten budgetforhandlingerne på Københavns Rådhus, da de ikke ville give tilsagn om at bygge på Amager Fælled.

Det sker i dag:
Eurolandendes finansministre mødes for at tale om euroens fremtid og udfordringer. Kommissionen og Den Europæiske Centralbank vil desuden præsentere resultater fra en undersøgelse af økonomien i Portugal. 

12:30: Regeringen holder pressemøde om sin handleplan mod udenlandsk påvirkning af det danske valg og demokratiet. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) præsenterer initiativerne. 

20:00 I aften er der afsluttende partilederdebat på den svenske tv-kanal SVT Play forud for riksdagsvalget på søndag. Læs mere om valget i denne optaktsartikel fra Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00