Kommuner gør klar til at spare på børn og ældre

RUNDSPØRGE: Seks ud af ti kommuner svarer i en rundspørge, at de forventer besparelser i 2019. Særligt børnehaver, folkeskoler og ældreplejen står for skud. Stærkt bekymrende, lyder det fra S og DF.

Kommuner landet over står til at skære noget, der ligner et milliardbeløb på kernevelfærden, i takt med at næste års budgetter falder på plads.

I en rundspørge, Altinget har gennemført blandt landets økonomiansvarlige, angiver over halvdelen af dem, der har svaret, at der vil blive sparet på velfærden næste år. 

”Vi kommer til at se på de borgernære områder, og jeg er ikke i tvivl om, at vores budgetforlig kommer til at betyde, at der vil blive skåret på nogle af de områder,” siger borgmester i Hørsholm Morten Slotved (K).

Hans kommune står over for besparelser på 30 millioner kroner i 2019.

De 42 kommuner, som indgår i rundspørgen, dækker lige godt halvdelen af landets befolkning. Og samlet set angiver de velfærdsbesparelser for knap 850 millioner kroner.

Hjemmeplejen forringes
Rundspørgen viser samtidig, at der arbejdes med besparelser på alle kommunale velfærdsområder. Men særligt særligt ældreområdet, daginstitutioner og folkeskolen fylder meget.

”Vores forebyggende indsatser for børn og ældre bliver reduceret markant. Hjemmehjælpen bliver forringet. Og vi er i gang med en kæmpe omlægning af hele skolestrukturen. Så det er hele paletten, der er i spil,” siger Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune.

Her skal der spares 60 millioner kroner på næste års velfærdsbudget stigende til over 100 millioner kroner i 2020.

(Artiklen fortsætter under grafen)

S: Meget alvorligt
Besparelserne på velfærden for at få de økonomiske ender til at mødes, vækker bekymring på Christiansborg.

Hos Socialdemokratiet ser kommunalordfører Magnus Heunicke det som et udtryk for, at kommunernes økonomi bliver holdt i for kort snor.

”Det her er en ekstremt alvorlig situation, som en række kommuner er i. Og det står i skarp kontrast til de kampagner om velfærden, vi hører fra Venstre. Pengene følger ikke med, når der kommer flere børn og ældre, og det betyder nedskæringer,” siger Magnus Heunicke.

Også hos Dansk Folkeparti ser man sparebudgetterne som en ærgerlig nyhed.

”Det er altid bekymrende, når kommuner siger, at de må skære i kernevelfærden for de ældre, børnene og handicappede. Det er der, jeg synes, at man skal prioritere allerhøjest, og så må man finde pengene på andre områder,” siger Susanne Eilersen.

Det var torsdag ikke muligt at få en kommentar fra Venstres finansordfører, Jacob Jensen.

Læs hele historien på Altinget: kommunal. Her får du endnu flere kommentarer og baggrund i sagen.

Forrige artikel Mays Brexit-plan hældt ned ad brættet ved EU-topmøde Mays Brexit-plan hældt ned ad brættet ved EU-topmøde Næste artikel Dagens overblik: Radikale kræver større økonomisk råderum af S-regering Dagens overblik: Radikale kræver større økonomisk råderum af S-regering
Kåre Mølbak er Mette Frederiksens corona-spåmand

Kåre Mølbak er Mette Frederiksens corona-spåmand

PORTRÆT: Imens Søren Brostrøm er blevet en folkehelt, har Statens Serum Instituts faglige direktør Kåre Mølbak stort set undgået rampelyset. Det på trods af, at han er en af regeringens centrale rådgivere, og ham, der i sidste ende er ansvarlig for de data, Mette Frederiksen handler på.