Kommuner gør klar til at spare på børn og ældre

RUNDSPØRGE: Seks ud af ti kommuner svarer i en rundspørge, at de forventer besparelser i 2019. Særligt børnehaver, folkeskoler og ældreplejen står for skud. Stærkt bekymrende, lyder det fra S og DF.

Ældreplejen risikerer i mange kommuner at blive ramt af besparelser på næste års budget. Det viser en rundspørge, Altinget har gennemført.
Ældreplejen risikerer i mange kommuner at blive ramt af besparelser på næste års budget. Det viser en rundspørge, Altinget har gennemført.Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Kommuner landet over står til at skære noget, der ligner et milliardbeløb på kernevelfærden, i takt med at næste års budgetter falder på plads.

I en rundspørge, Altinget har gennemført blandt landets økonomiansvarlige, angiver over halvdelen af dem, der har svaret, at der vil blive sparet på velfærden næste år. 

”Vi kommer til at se på de borgernære områder, og jeg er ikke i tvivl om, at vores budgetforlig kommer til at betyde, at der vil blive skåret på nogle af de områder,” siger borgmester i Hørsholm Morten Slotved (K).

Hans kommune står over for besparelser på 30 millioner kroner i 2019.

Det er hele paletten, der er i spil.

Jan Petersen (S)
Borgmester i Norddjurs Kommune

De 42 kommuner, som indgår i rundspørgen, dækker lige godt halvdelen af landets befolkning. Og samlet set angiver de velfærdsbesparelser for knap 850 millioner kroner.

Hjemmeplejen forringes
Rundspørgen viser samtidig, at der arbejdes med besparelser på alle kommunale velfærdsområder. Men særligt særligt ældreområdet, daginstitutioner og folkeskolen fylder meget.

”Vores forebyggende indsatser for børn og ældre bliver reduceret markant. Hjemmehjælpen bliver forringet. Og vi er i gang med en kæmpe omlægning af hele skolestrukturen. Så det er hele paletten, der er i spil,” siger Jan Petersen (S), borgmester i Norddjurs Kommune.

Her skal der spares 60 millioner kroner på næste års velfærdsbudget stigende til over 100 millioner kroner i 2020.

(Artiklen fortsætter under grafen)

S: Meget alvorligt
Besparelserne på velfærden for at få de økonomiske ender til at mødes, vækker bekymring på Christiansborg.

Hos Socialdemokratiet ser kommunalordfører Magnus Heunicke det som et udtryk for, at kommunernes økonomi bliver holdt i for kort snor.

”Det her er en ekstremt alvorlig situation, som en række kommuner er i. Og det står i skarp kontrast til de kampagner om velfærden, vi hører fra Venstre. Pengene følger ikke med, når der kommer flere børn og ældre, og det betyder nedskæringer,” siger Magnus Heunicke.

Også hos Dansk Folkeparti ser man sparebudgetterne som en ærgerlig nyhed.

”Det er altid bekymrende, når kommuner siger, at de må skære i kernevelfærden for de ældre, børnene og handicappede. Det er der, jeg synes, at man skal prioritere allerhøjest, og så må man finde pengene på andre områder,” siger Susanne Eilersen.

Det var torsdag ikke muligt at få en kommentar fra Venstres finansordfører, Jacob Jensen.

Læs hele historien på Altinget: kommunal. Her får du endnu flere kommentarer og baggrund i sagen.

Læs også

Dokumentation

Altingets rundspørge

Altinget gennemførte i perioden 10.-17. september en spørgeskemaundersøgelse blandt de øverste økonomiansvarlige embedsmænd i landets kommuner.

Sådan har vi spurgt
Skal der gennemføres reduktioner af de samlede serviceudgifter (egentlige besparelser) i din kommune i forbindelse med budget 2019?

  Procent Antal
Ja 59,5  25
Nej 40,5 17


De 42 kommuner dækker 49,4 procent af den samlede befolkning. Herunder Aarhus og Københavns Kommuner.


Geografisk fordeling af besvarelser

Region Hovedstaden 9
Region Sjælland 6
Region Syddanmark 11
Region Midtjylland 9
Region Nordjylland 7

 

Borgmesterparti i svarkommuner

Socialdemokratiet 19
Venstre 16
Konservative 2
Lokalliste 2
SF 1
Radikale 1
DF 1


De 24 kommuner, som skal gennemføre besparelser i 2019, angiver et samlet besparelsesbehov på 842 millioner kroner.
(Tre kommuner har ikke angivet et beløb for besparelser i rundspørgen. Dette er efterfølgende fundet frem i budgetmateriale).

Norddjurs Kommune indgår ikke i rundspørgen. Besparelsesbehovet her ligger derfor ud over det ovenfor anførte.

Der tages forbehold for, at budgetforhandlingerne endnu ikke er afsluttet i alle kommuner, og at de endelige budgetter i en del af svarkommunerne vil kunne afvige fra det, der er angivet i rundspørgen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Petersen

butiksassistent (Hornslet Brugsforening 1980)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Morten Slotved

Borgmester (K), Hørsholm Kommune
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00