Løkke i Bruxelles: EU er en god deal – og danskerne ved det

TALE: Danmark sætter - forbeholdene til trods - stor pris på EU, som på flere afgørende punkter bør spille en større rolle end i dag. Det mener Lars Løkke Rasmussen (V), der onsdag holdt tale om Unionens fremtid i EU-Parlamentet.

Nigel Farage var ikke i tvivl.

Danmark kunne blive det næste land i rækken og følge Storbritanniens vej ud af EU-samarbejdet, lød forudsigelsen fra den tidligere UKIP-leder i månederne efter ’leave’-sidens sejr i Brexit-afstemningen i 2016.

Intet kunne ifølge Lars Løkke Rasmussen (V) være mere forkert.

For nok er Danmark med sine fire forbehold et til tider fodslæbende medlem af Unionen. Men to år efter Brexit og Farages forudsigelser ser statsministeren tydelige tegn på, at danskerne langt fra er klar på mindre EU. Snarere tværtimod.

Det slog Lars Løkke Rasmussen fast, da han onsdag holdt tale EU-Parlamentet i Bruxelles.

”Det er en stor fejltagelse at se danskerne som modstandere af EU. Faktisk er andelen af folk, der støtter op om EU, større i Danmark end i de fleste andre europæiske lande,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Han gjorde i Bruxelles opmærksom på, at vi som pragmatiske nordboere ikke taler om EU med ”amour og passion” som i andre lande - men at glæden ved samarbejdet ikke var at tage fejl af.

I hvert fald, hvis det kommer i rette doser.

”Store ideer om et ’Europas Forenede Stater’ falder for døve ører i Danmark. Vi er optaget af at finde jordnære løsninger på hverdagens problemer. Af at få EU til at virke bedre. Og som et folk med en tusind år lang tradition for at handle ved danskerne godt, hvornår en aftale er en god deal. Og EU er en god deal,” lød det fra Løkke.

Kamp om børnepenge
Den danske statsminister var den 13. i rækken af EU’s stats- og regeringschefer, der fra EU-Parlamentets talerstol fik lov at opridse sine visioner for fremtidens Union.  

Hans to seneste forgængere i parlamentets 'Future of Europe'-talerække, Tysklands Angela Merkel og Frankrigs Emmanuel Macron, har fra samme talerstol bekræftet ambitionerne om fortsat lade deres lande være de bærende cylindre i EU-motoren.

Lars Løkkes besøg i Bruxelles var derfor en oplagt mulighed for at markere, hvor langt Danmark vil lade sig trække med af den fransk-tyske akse.

”I nogle tilfælde er løsningen, at EU træder tilbage og blander sig mindre. Men på andre områder skal EU steppe op,” sagde Lars Løkke.

 

Læs hele artiklen på Altinget: EU. Her kan du se, på hvilke fire områder Løkke gerne vil have mere EU-samarbejde. Og hvad statsministeren siger til, at Danmark i første omgang har tabt slaget om at få lov at nedsætte børnechecken for nogle af dem, der sender den til udlandet.

 

Forrige artikel Satspuljen er truet: To modeller i spil Satspuljen er truet: To modeller i spil Næste artikel Dagens overblik: S vil hæve skat på aktiegevinster Dagens overblik: S vil hæve skat på aktiegevinster
DF's krise har bidt sig fast for alvor

DF's krise har bidt sig fast for alvor

ANALYSE: Kristian Thulesen Dahl er mødt ind til en ny politisk sæson med fastfrosne meningsmålinger, intern magtkamp og et svækket lederskab. Og uden en åbenlys vej ud af problemerne.