Regeringen sænker prisen på øl og vin trods advarsler om øget forbrug

FINANSLOV 2019: Regeringen og Dansk Folkeparti sænker afgifterne på øl og vin. Helt uforståeligt, mener Lægeforeningens formand. Han peger på, at især unge drikker mere, når priserne falder.

Øl og vin bliver billigere.

Som en del af finanslovsaftalen for 2019 er regeringen og Dansk Folkeparti blevet enige om at sænke afgiften på øl og vin. Afgiftsnedsættelsen sker for at modvirke grænsehandel, fortæller erhvervsminister Rasmus Jarlov (K)

"Vi sænker afgifterne på øl og vin for at trække mere handel nord for grænsen. Vi afskaffer dem ikke helt, men det er et lille skridt i den rigtige retning."

Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, er lodret uenig. Han kalder det "helt uforståeligt", at regeringen vil sætte afgifterne ned:

”Vi ved, at pris har stor betydning for alkoholforbruget hos især unge, hvor skaderne ved et stort forbrug er størst. At sænke afgifterne vil betyde, at flere drikker mere. Det er meget trist, når man ved, hvor store skader alkohol er årsag til,” siger han.

Jarlov ikke bekymret
Rasmus Jarlov fortæller, at man har haft forskellige punktafgiftsnedsættelser på bordet i løbet af finanslovsforhandlingerne. 

Bekymrer det dig ikke, at læger og patientforeninger tværtimod mener, at priserne skal sættes op?

"Det kan godt være, men vi har heller ikke nogen interesse i, at for mange kører syd for grænsen for at handle," siger Rasmus Jarlov.

Din sundhedsordfører har for kort tid siden været ude med et forslag om, at prisen for cigaretter skal hæves markant for at forebygge rygning blandt unge. Er det ikke også vigtigt at forebygge druk, når danske unge har europarekord i alkoholforbrug?

"Jo, men det gælder hele tiden om at finde en balance. Det er ikke vores vurdering, at det her vil betyde, at der kommer et voldsomt større alkoholforbrug."

Forrige artikel Julekalender: Karen Melchior vil have Danmark til at gå efter formandsposten i den nye EU-Kommission Julekalender: Karen Melchior vil have Danmark til at gå efter formandsposten i den nye EU-Kommission Næste artikel Tidligere amerikansk præsident er død Tidligere amerikansk præsident er død