Regeringen sænker prisen på øl og vin trods advarsler om øget forbrug

FINANSLOV 2019: Regeringen og Dansk Folkeparti sænker afgifterne på øl og vin. Helt uforståeligt, mener Lægeforeningens formand. Han peger på, at især unge drikker mere, når priserne falder.

Rasmus Jarlov (K) mener ikke, afgiftsnedsættelsen på øl og vin vil få den store betydning for forbruget.
Rasmus Jarlov (K) mener ikke, afgiftsnedsættelsen på øl og vin vil få den store betydning for forbruget.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Øl og vin bliver billigere.

Som en del af finanslovsaftalen for 2019 er regeringen og Dansk Folkeparti blevet enige om at sænke afgiften på øl og vin. Afgiftsnedsættelsen sker for at modvirke grænsehandel, fortæller erhvervsminister Rasmus Jarlov (K)

"Vi sænker afgifterne på øl og vin for at trække mere handel nord for grænsen. Vi afskaffer dem ikke helt, men det er et lille skridt i den rigtige retning."

Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, er lodret uenig. Han kalder det "helt uforståeligt", at regeringen vil sætte afgifterne ned:

”Vi ved, at pris har stor betydning for alkoholforbruget hos især unge, hvor skaderne ved et stort forbrug er størst. At sænke afgifterne vil betyde, at flere drikker mere. Det er meget trist, når man ved, hvor store skader alkohol er årsag til,” siger han.

Jarlov ikke bekymret
Rasmus Jarlov fortæller, at man har haft forskellige punktafgiftsnedsættelser på bordet i løbet af finanslovsforhandlingerne. 

Bekymrer det dig ikke, at læger og patientforeninger tværtimod mener, at priserne skal sættes op?

"Det kan godt være, men vi har heller ikke nogen interesse i, at for mange kører syd for grænsen for at handle," siger Rasmus Jarlov.

Din sundhedsordfører har for kort tid siden været ude med et forslag om, at prisen for cigaretter skal hæves markant for at forebygge rygning blandt unge. Er det ikke også vigtigt at forebygge druk, når danske unge har europarekord i alkoholforbrug?

"Jo, men det gælder hele tiden om at finde en balance. Det er ikke vores vurdering, at det her vil betyde, at der kommer et voldsomt større alkoholforbrug."

Dokumentation

Det siger aftaleteksten om afgiftssænkelse på øl og vin:

"Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at nedsætte ølafgiften. Der afsættes 70 mio. kr. i 2019, 90 mio. kr. årligt i 2020 og 2021 og 85 mio. kr. i 2022 til finansiering af lempelsen.

Regeringen og Dansk Folkeparti er endvidere enige om at nedsætte vinafgiften. Der afsættes 25 mio. kr. i 2019 og 35 mio. kr. i 2020 og 30 mio. kr. årligt i 2021-2022 til finansiering af lempelsen."

Læs hele aftaleteksten her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Rudkjøbing

Direktør, Steno Diabetes Center Sjælland, formand, Den Nationale Videnskabsetiske Medicinske Komité 2
cand.med. (Københavns Uni. 2008), ph.d. i folkesundhed, M.Sc. i sundhedsøkonomi, politik og management (London School of Economics)

Rasmus Jarlov

MF (K), fhv. formand for Folketingets Forsvarsudvalg
cand.merc. (Handelshøjskolen i København 2003)

0:000:00