Vækstteam: Danskerne skal indgå i store grønne eksperimenter

GRØN VÆKST: Regeringens grønne vækstteam vil have sat danskernes forbrugsdata fri og sat i spil i grønne testzoner på størrelse med Aarhus. Ministeren lover hurtig handling.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Den globale efterspørgsel buldrer derudad, men den grønne eksport fra Danmark er faldende, og det halter med digitalisering og grønne startups.

Fakta
Vækstteamets 10 anbefalinger fordeler sig på fire overordnede områder:
  1. Forbedret adgang til forbrugsdata for el, vand og varme, så virksomhederne får bedre mulighed for at udvikle nye produkter og serviceløsninger, der kan give forbrugerne et billigere og mere bæredygtigt ressourceforbrug.
  2. Bedre muligheder for test og demonstration, så virksomhederne kan teste implementeringen af nye grønne løsninger i større skala, end tilfældet er i dag.
  3. Bedre rammer for startups inden for energi- og miljøteknologi, så de bedre kan udvikle sig, blandt andet ved at styrke mulighederne for samarbejde med forsyningsselskaberne og etablerede virksomheder.
  4. Øget eksport, blandt andet via tættere samarbejde med udenlandske myndigheder, så kompleks energi- og miljøregulering i andre lande ikke er en barriere for eksporten af danske løsninger.

Kilde: Erhvervsministeriet

Det er bagtæppet for regeringens vækstteam for grøn energi- og miljøteknologi, der torsdag morgen overleverede sine anbefalinger til regeringen ved en lille ceremoni i Erhvervsministeriet.

I alt er der ti anbefalinger til regeringen, hvor det store fokus er på digitalisering og oprettelse af frie testzoner for grønne eksperimenter i stor skala.

”Vi står lige nu med nogle massive udfordringer, når det gælder energi, miljø og klima. Verden har brug for, at der sker noget,” sagde Lars-Peter Søbye, formand for Vækstteam for grøn energi- og miljøteknologi, ved overdragelsen.

Det er vigtigt at være verdensmester på hjemmebane, ellers er der ingen, der tager det seriøst ude i verden.

Lars-Peter Søbye
Formand for Vækstteam for grøn energi- og miljøteknologi

Her pegede han på, at skal den danske grønne eksport nå op på målet om en fordobling inden 2030, så er der behov for at sætte digitaliseringen i spil og skabe bedre rammer for startups. Og så skal det det hele testes og vises i storskala-eksperimenter på størrelse med Aarhus by.

”Det er vigtigt at være verdensmester på hjemmebane, ellers er der ingen, der tager det seriøst ude i verden,” sagde han.

Lilleholt lover handling
Regeringen lovede allerede ved overdragelsen, at det er anbefalinger, man tager seriøs og snart vil rykke på.

”Det her er noget, vi skal have gjort noget ved så hurtigt som muligt,” siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V), som er klar til at se på, om Aarhus eller andre byer allerede i år kan blive en testzone for fri deling af alt data om brug af el, vand og varme.

”Det nytter ikke noget at lave test i små landsbyer. Det skal op i stor skala, hvis det virkelig skal vises frem og give mulighed for at få små startups med,” siger Lilleholt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00