Ellemann opgiver ulveplan efter store uenigheder

ULV: Jakob Ellemann-Jensen (V) dropper at lande en ny ulveplan efter store uenigheder hos ministerens gruppe af ulverådgivere. Skuffende, mener Landbrug & Fødevarer.

Efter flere måneder med langstrakte og konfliktfyldte forhandlinger smider miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) håndklædet i ringen:

Der kommer ingen ny plan for håndteringen af ulven i denne omgang.

Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet til Altinget.

På grund af store uenigheder har Vildtforvaltningsrådet – ministerens rådgivergruppe på ulveområdet, som består af landbruget og en række grønne organisationer – opgivet at blive enige om en såkaldt ulveforvaltningsplan.

En plan, der ellers har til opgave at udpensle, hvordan ulven skal trives og reguleres i Danmark.

I stedet lader ministeren den mere end fire år gamle ulveforvaltningsplan fra 2014 bestå.

"Det er ærgerligt, at der ikke kommer en ny plan. Men vi må bare konstatere, at det har været helt umuligt at nå til enighed mellem de forskellige grupperinger i Vildtforvaltningsrådet,” siger Jan Eriksen, formand for Vildtforvaltningsrådet.

Landbruget skuffet over problemulv
Eneste ændring i forhold til ulveplanen fra 2014 er, at ministeren ændrer definitionen af en ’problemulv’.

Det skal ifølge Jakob Ellemann-Jensen gøre det lettere at skyde ulve, som er aggressive over for husdyr eller mennesker.

Men det er ikke nok for Landbrug & Fødevarer, der har kaldt Ellemann-Jensens planer "en indirekte anbefaling til selvtægt”. 

Derfor skuffer det også landbruget, at en ny forvaltningsplan for ulven er droppet.

En ny plan kunne have sikret, "at man som husdyrholder kan føle sig tryg og ikke hver dag skal frygte at komme ud til dræbte, skambidte og lidende dyr," skriver Frederik Lüttichau, Landbrug & Fødevarers medlem af Vildtforvaltningsrådet, i en mail til Altinget.

Heller ikke Danmarks Naturfredningsforening er udpræget begejstrede.

"I den bedste af alle verdener kunne vi godt have tænkt os en ny forvaltningsplan. Den gamle plan tager eksempelvis ikke højde for ynglende ulve, som vi siden 2014 har set eksempler på i Danmark," siger Bo Håkansson, seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Læs hele historien på Altinget: miljø (kræver abonnement) med flere kommentarer fra Jan Eriksen, landbruget og Danmarks Naturfredningsforening.

Forrige artikel Regeringen varsler ny klimalov efter valget Regeringen varsler ny klimalov efter valget Næste artikel Risiko for stemmespild i blå blok: S og DF vil ikke ændre valgsystemet Risiko for stemmespild i blå blok: S og DF vil ikke ændre valgsystemet
Europas ledere til de britiske folkevalgte: Nu ligger bolden hos jer

Europas ledere til de britiske folkevalgte: Nu ligger bolden hos jer

TOPMØDE: De europæiske ledere har torsdag aften nikket ja til briternes nye udtrædelsesaftale. Næste skridt er en godkendelse i det britiske underhus. Men det er fortsat meget usikkert, hvorvidt den britiske premierminister, Boris Johnson, kan samle et flertal blandt de britiske parlamentarikere.