Dagens overblik: Radikale vil opdele forhandlinger om sundhedsreform

NYHEDSOVERBLIK: Del forhandlingerne om sundhedsreformen op i to dele. Sådan lyder opfordringen til finansminister Kristian Jensen (V) fra Radikales leder, Morten Østergaard. Og så er Klaus Riskærs parti officielt blevet opstillingsberettiget. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til torsdagens gennemgang af de politiske nyheder.

Vi starter med at runde en opsigtsvækkende opbakning. Det drejer sig om Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, der lægger op til at støtte Radikales Margrethe Vestagers genvalg som EU-kommissær.

Det skriver Jyllands-Posten.

Modsat Venstre og Socialdemokratiet, der tøver med støtten til den populære kommissær, bakker Dansk Folkeparti nemlig op om et genvalg af Vestager, hvis det ser ud til, at hun kan blive formand for EU-Kommissionen:

"Er der en mulighed for, at en dansker kan få den post, skal vi sige ja til det, selv om det er Margrethe Vestager. Hvis der er sådan en stor ting i sigte, synes jeg, at vi skal holde sammen som nation," siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, til Jyllands-Posten.

Søren Espersen har sidenhen på Twitter skrevet, at der er tale om en "strøtanke" fra hans side, og udtalelsen ikke er afklaret med partiledelsen, som Espersen selv er en del af.

Læs mere her.

R vil have tosporede sundhedsforhandlinger
Vi skynder os videre til historien bag overblikkets overskrift. Torsdag morgen mødes Radikale med regeringen for at forhandle om en sundhedsreform. Og med sig til det møde har Radikales politiske leder, Morten Østergaard, et konkret forslag til regeringen.

Del sundhedsforhandlingerne op i to, lyder det fra den radikale leder.

Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Regeringen har indtil nu forhandlet en nedlæggelse af de fem regionsråd sammen med Dansk Folkeparti og Alternativet. Men den del vil Radikale ikke være med til, og derfor opfordrer Morten Østergaard til to forhandlingsforløb, hvor Radikale kan være med til at lande en aftale om alt andet end regionsrådene.

"Dansk Folkeparti og Alternativet vil antageligvis gerne afskaffe regionerne, og det kan man så aftale med dem," siger Morten Østergaard og tilføjer:

"Mens vi er optaget af at skabe ro og tryghed på sundhedsområdet, og derfor vil vi gerne lave en aftale om dem, det handler om, patienterne," siger Morten Østergaard.

SF: Sjælsmark blokerer for S-SF-regering
Hvis Socialdemokratiet ikke vil forbedre forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark, så skal partiet ikke regne med SF som regeringspartner.

Det skriver Altinget.

I stedet bliver SF et ”meget besværligt” støtteparti til en regering ledet af Mette Frederiksen, lyder det fra SF-formand Pia Olsen Dyhr.

”Hvis Socialdemokratiet ikke vil forbedre forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark, bliver vi ikke regeringspartner, men et besværligt støtteparti. Så vil vi gøre alt for at se, om vi kan søge flertal andre steder for at forbedre forholdene på Sjælsmark,” siger Pia Olsen Dyhr.

Med udmeldingen melder partiet sig i koret sammen med Radikale, Enhedslisten og Alternativet, der alle har truet med støtten til S, hvis der ikke sker forbedringer af forholdene på Udrejsecenter Sjælsmark.

Læs også

Klimaoplæg fra K: Sæt femårige delmål for CO2-udledning
Nu melder Konservative sig på banen med endnu et oplæg til valgkampen. I starten af ugen handler det om topskatten, nu drejer det sig om klimaet.

Helt konkret vil Konservative – ligesom regeringen som helhed har lagt op til – have en klimalov. Men dette udspil til en ny klimalov er Konservative dog ene om.

Partiet ønsker, at den nye klimalov skal sikre, at Danmark når klimamålene fra Parisaftalen. Det skal konkret ske ved at sætte femårige delmål for Danmarks CO2-udledning mindst 15 år frem. 

Delmålene skal fastsættes i såkaldte grønne trepartsforhandlinger mellem regeringen, erhvervslivet og Klimarådet, der skal styrkes med en tredobling af sit budget.

"Vi vil lave en grøn trepart, hvor regeringen, erhvervslivet og et nyt styrket klimaråd sammen skal finde løsninger og sammen skal finde ud af, hvordan vi bedst når målene i Paris-aftalen," udtaler Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, i en pressemeddelelse.

Riskær officielt klar til folketingsvalget
Økonomi- og Indenrigsministeriet har nu officielt godkendt, at partiet Klaus Riskær Pedersen kan stille op til folketingsvalget.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

I forbindelse med godkendelsen har Klaus Riskær Pedersen også fået tildelt et partibogstav, og det bliver bogstavet E, som vælgerne skal kigge efter, hvis de vil stemme på det nye parti.

Riskærs chancer for at blive valgt til Folketinget er endnu usikre. Hans parti har optrådt i to meningsmålinger, Voxmeter og Epinion,hvor partiet i begge målinger ligger lige under spærregrænsen.

Det sker i dag

  • Klokken 07.45: Regeringen forhandler sundhedsreformen med Radikale.
  • Klokken 08.30: Den tidligere EU-kommissær og klimapolitiker Connie Hedegaard taler til "klimapåmindelsen" foran Christiansborg.
  • Klokken 11.00: Miljø- og fødevareministeren Jakob Ellemann-Jensen (V) skal i samråd, om hvorvidt Folketinget er blevet korrekt informeret om antallet af døde grise ved transport.
  • Klokken 12.00: Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) og børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal i samråd om at sikre mere helhedsorienterede forløb for borgere med hurtigt fremadskridende sygdomme som eksempelvis ALS.
  • Klokken 12.00: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i samråd om regeringens overvejelser om at iværksætte de såkaldte investeringsscreeninger.
  • Klokken 13.30: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) skal i samråd om ansvarsfordelingen mellem det estiske finanstilsyn og det danske finanstilsyn i Danske Bank-hvidvasksagen. 
  • Klokken 15.00: Europaudvalget holder en åben høring om dækningen af EU-historier i danske medier. 
  • Klokken 15.45: Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) skal i samråd om, hvordan han har fulgt op på opfordringen til DSB om at ændre forringelserne af S-togstrafikken i Københavns omegn.
  • Klokken 19.00: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøger Viborg for at debattere regeringens sundhedsreform.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00