Brian Mikkelsen
(Foto: Thit Andersen/Altinget.dk)

18. december: Brian Mikkelsen

18. december 2010 kl. 3:07
JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget.dk et interview med en folketingspolitiker. I dag er det økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).
| Flere
Brian Mikkelsen, 44 år, økonomi- og erhvervsminister. Han har tidligere bestridt posterne som først kulturminister og siden som justitsminister. I 1994 blev han uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet, og samme år blev han valgt ind i Folketinget for Det Konservative Folkeparti.

Hvorfor gik du ind i politik?

Det gjorde jeg allerede som 14-årig, fordi Sovjetunionen på dette tidspunkt var gået ind i Afghanistan, og forfatteren Andrej Sakharov ikke kunne få lov til at tale i det offentlige rum eller rejse ud af landet. Kommunisterne tog demokratiet væk fra folk, og jeg vidste, at jeg ville kæmpe for demokratiet. Derefter fik jeg fat i partiprogrammerne fra Socialdemokratiet og mod højre og fandt ud af, at jeg var konservativ.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Frihed, demokrati og at sørge for, at vi ikke får en for stor offentlig sektor, men at den offentlige sektor er social retfærdig og sørger for, at vi har så få skatter og afgifter som muligt.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Det er klart Poul Schlüter (K). Han var statsminister, da jeg var med i Konservativ Ungdom og var en dygtig statsminister gennem de fire år. Han fik genoprettet dansk økonomi og var en god leder for De Konservative. Derfor så jeg meget op til ham.

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Det må være Margrethe Vestager, fordi hun og jeg er meget enige omkring den økonomiske politik. Det er jo flot, når hun vil i alliance med to partier, som vil øge det offentlige forbrug og skatterne. Derfor er der ikke meget vi er uenige om, hvis vi sier udlændingepolitikken fra.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg dyrker en masse sport og løber og spiller tennis. Jeg sørger for at have nogle fristunder, hvor jeg kan røre mig og tænke på noget andet, så jeg ikke begraver mig i papirer og er nødt til at tænke.

Hvad er den bedste bog du har læst i år?

Det er Dommedag Als af Tom Buk-Swienty om 1864-krigen, hvor vi tabte til tyskerne. Han kommer både ind på tyskernes hverdag, Europa i slutningen af 1800-tallet og de elendige danske beslutninger af politikkerne i København.

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Det afhænger meget af, om vi er i regering eller ej, så jeg kan ikke sige, om jeg er politiker om fem år eller ej. Hvis jeg ikke er politiker, er jeg direktør et sted, eller også arbejder jeg i udlandet. Hvis jeg forbliver minister, bliver jeg i politik.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK