18. december: Eva Kjer Hansen

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Eva Kjer Hansen fra Venstre.
Foto: fvm.dk

Hvorfor gik du ind i politik?

Når vi sad derhjemme rundt om køkkenbordet og snakkede om, hvad der var sket i løbet af dagen, og vi børn brokkede os, så sagde min far altid "Hvad har du så gjort for at lave det om?". Jeg tror, det blev en del af min opvækst at forholde sig kritisk til tingene, men også at man selv må tage et ansar for at få dem ændret. Det er den rygsæk, der har motiveret mig til at gå ind i politik.
I 80'erne havde vi desuden hele diskussionen om EU, om at fjerne grænsebommene og NATO's dobbeltbeslutning. Det har i høj grad været disse internationale spørgsmål, som vakte min politiske interesse.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Det er at skabe et mere frit og mere liberalt samfund, hvor der er plads til, at vi kan tage nogle individuelle valg og leve det liv, som vi hver især ønsker.

Fakta
Eva Kjer Hansen er 47 år. Hun er bachelor i økonomi og har taget tillægsuddannelsen ved Danmarks Journalisthøjskole. Hun har siddet i Folketinget for Venstre siden 1990 og var minister fra 2004 til 2010. I dag er hun blandt andet formand for Europaudvalget.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

Det er der mange, der har været. Men jeg kommer jo ikke uden om, når du spørger mig på dette tidspunkt, at Uffe (Ellemann red.) har fyldt meget i forhold til mit EU-engagement. Jeg har også et par EU-sokker til at ligge hjemme i skuffen.

Jeg tror, det blev en del af min opvækst at forholde sig kritisk til tingene, men også at man selv må tage et ansvar for at få dem ændret. Det er den rygsæk, der har motiveret mig til at gå ind i politik. 

Eva Kjer Hansen
MF, Venstre

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Jeg synes, at vi herinde på Christiansborg har et rigtigt godt samarbejde med hinanden, og det er dejligt, at vi er gode venner på trods af de politiske uenigheder. Jeg har for eksempel altid haft stor respekt for Per Clausen. Især i min tid som fødevareminister, hvor han var fødevareordfører. Det skyldes det der med at være klar og præcis i sin tilgang til tingene.

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg cykler. Det er blevet min fritidspassion at komme ud at cykle. Det er en god måde at blive blæst igennem på, både bogstaveligt og i overført betydning.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Jeg er totalt vild med Jussi Adler-Olsen og har lige slugt endnu en af hans krimier, "Fasandræberne". Jeg har også læst "Alfabethuset".

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?

Jeg vil blive ved med at være politiker i den forstand, at jeg vil engagere mig. Om jeg så også laver andre ting, det vil tiden vise. Jeg taber dog ikke min interesse for at blande mig i debatten og samfundsforholdene.

Hvad fortryder du fra 2011?

Jeg fortryder vist ikke noget. Jo måske, at vi tabte valget og det blå flertal. Så jeg fortryder, at det ikke lykkedes mig at overtale den tidligere statsminister til at udskrive valget på et tidligere tidspunkt. Nu gik der jo koks i det med De Konservative efter valget. Jeg synes, man skulle have udskrevet det, efter vi lavede det brede efterlønsforlig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00