18 procent overvejer at stemme SF

ANALYSE: SF's vælgerpotentiale er tre gange så stort som partiets nuværende opbakning i meningsmålingerne. 41 procent af Alternativets vælgere har SF blandt de partier, de overvejer at stemme på ved næste valg.

SF gik til landsmøde i Odense med bedste meningsmåling siden valget i 2015.
SF gik til landsmøde i Odense med bedste meningsmåling siden valget i 2015.Foto: Sophia Juliane Lydolph
Erik Holstein

SF er ikke uden chance for at genvinde de titusinder af vælgere, partiet har mistet siden storhedstiden for syv-otte år siden. For mange af vælgerne hos de andre partier i rød blok ser SF som et alternativ ved det næste folketingsvalg.

Det ses af en ny Norstat-måling foretaget for Altinget, hvor 18 procent af respondenterne har svaret ja til, at SF ”er blandt de partier, man overvejer at stemme på ved næste folketingsvalg”. Selvom det aldrig lykkes et parti at mobilisere hele sit vælgerpotentiale, er 18 procent et højt tal for et parti af SF's størrelse.

Kamp om de frafaldne
SF kører politisk tæt på Socialdemokratiet under Mette Frederiksen, og 21 procent af de socialdemokratiske vælgere overvejer da også at stemme SF næste gang. Men faktisk er der større interesse for SF blandt vælgerne blandt de andre partier i rød blok.

25 procent af de radikale vælgere overvejer SF næste gang – på trods af de to partier har en meget forskellig holdning til økonomisk politik.

Det er mindre overraskende, at 30 procent af Enhedslistens vælgere er tiltalt af SF, for SF har altid udvekslet vælgere med den yderste venstrefløj. Enhedslisten scorede mange af de frafaldne SF-stemmer i partiets nedgangsperioder.

Appel til unge
Uffe Elbæks Alternativet snuppede lunser af SF's vælgerkorps umiddelbart op til valget i 2015, men de vælgere er ikke nødvendigvis tabt for evigt for SF-formand Pia Olsen Dyhr.

For hele 41 procent af Alternativets vælgere overvejer at stemme SF næste gang. Det er vælgere, der typisk har den grønne dagsorden som sin hovedprioritet.

Der er meget lidt at hente for SF blandt borgerlige vælgere, dog overvejer knap hver tiende af Liberal Alliances vælgere at stemme SF næste gang.

SF appellerer især til de yngste vælgere. 28 procent af vælgerne mellem 30 og 40 har SF med i overvejelserne til næste valg, mens det samme gælder for næsten hver tredje vælger under 30.

På sin højde i 2008-2009 kunne SF i enkelte meningsmålinger score 20 procent af stemmerne. Partiets bedste resultat siden valget i en Norstat-måling er 6 procent, en måling, der kom lige inden landsmødet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00