Efterretningstjenester delte ulovligt data om danskere i årevis

ULOVLIGT: Politiets Efterretningstjeneste fik uden retskendelse gennem en periode på mindst fire år overvågningsoplysninger om danske statsborgere, som Forsvarets Efterretningstjeneste havde indhentet.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) havde i mindst fire år et ulovligt samarbejde om udveksling af overvågningsoplysninger om danske statsborgere.

Det fremgår af årsrapporterne fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne om de to tjenesters arbejde i 2018.

Konkret handlede samarbejdet om, at PET uden retskendelse kunne få adgang til oplysninger om personer bosiddende i Danmark, som FE havde indhentet som rådata i forbindelse med tjenestens efterretningsvirksomhed rettet mod forhold i udlandet. Når PET selv indhenter oplysninger af den slags, så kræver det en retskendelse.

Tilsynet meddelte den 28. juni 2018 PET og FE, at den pågældende praksis ikke havde hjemmel i hverken PET- eller FE-loven. Tjenesterne besluttede derfor at indstille det konkrete samarbejde. På det tidspunkt havde tjenesterne udvekslet oplysninger i mindst fire år.

PET vil ikke oplyse, hvor længe det ulovlige samarbejde har fundet sted, da justitsministeren og forsvarsministeren er blevet bedt om at redegøre for sagen over for Folketingets kontroludvalg med efterretningstjenesterne. 

Forventer en forklaring
I Dansk Folkeparti undrer man sig over, at samarbejdet mellem de to tjenester kan have fundet sted i mindst fire år.

”Det er naturligvis noget, vi forventer at få en forklaring på i kontroludvalget,” siger Dansk Folkepartis medlem af kontroludvalget Søren Espersen.

I Enhedslisten er man rystet over, at samarbejdet mellem de to efterretningstjenester har stået på i årevis. Ifølge partiet er det et eksempel på et stigende generelt problem.

”Det viser det problematiske i, at Forsvarets Efterretningstjenester spiller en stadig større rolle i Danmark, og at der efterhånden kører rigtig mange danskere gennem FE's maskineri,” siger Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm.

Læs hele historien på Altinget: forsvar her

Forrige artikel Thulesen Dahl advarer mod kursskifte i Venstre Thulesen Dahl advarer mod kursskifte i Venstre Næste artikel Mette Frederiksens pensionsløfte står og falder med denne mand Mette Frederiksens pensionsløfte står og falder med denne mand
Holstein: Finansloven er støttepartiernes pant

Holstein: Finansloven er støttepartiernes pant

Q&A: Regeringens støttepartier har en interesse i at vente med at afslutte finansloven, så de kan få flere grønne indrømmelser i de sideløbende forhandlinger. Det siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, der først forventer finansloven landet søndag.