Ny valganalyse: Socialdemokratiet genvandt titlen som arbejdernes parti

ARBEJDERPARTI: Arbejderne vendte hjem til Socialdemokratiet ved folketingsvalget. Partiet er igen det absolut største arbejderparti efter at have tabt tronen til Dansk Folkeparti i 2015, viser en ny valgundersøgelse. 

Socialdemokratiet er tilbage som arbejdernes foretrukne parti. 

Ved folketingsvalget 5. juni stemte hver fjerde arbejder på Socialdemokratiet, der dermed lagde markant afstand til både det andet- og tredjestørste arbejderparti, Venstre og Dansk Folkeparti.

De to partier fik henholdsvis blot 14,3 og 11,6 procent af arbejderstemmerne, mens Socialdemokratiet fik 25,4 procent.

Det viser en analyse af partiernes vælgerprofiler ved folketingsvalget, som valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

"Socialdemokratiet har vundet konkurrencen om arbejderklassen," siger professoren.

Siden Mette Frederiksen tog over som formand i 2015, har partiet taget store værdipolitiske skridt mod højre. Og det er en af hovedårsagerne til, at partiet nu igen med rette kan kalde sig arbejdernes parti, vurderer Kasper Møller Hansen. 

"Hun har formået at flytte Socialdemokratiet politisk. Hver gang de har stemt for stramninger af udlændingepolitikken, har de trukket stemmer tilbage fra Dansk Folkeparti. Konsekvensen har været meget klar: Hun har nogle helt andre vælgere i dag, end hun havde for fire år siden," siger han. 

Du kan læse hele artiklen på Altinget Christiansborg

Socialdemokratiet er tilbage som arbejdernes foretrukne parti 

 

Forrige artikel Filosoffer med opråb til danskerne: Krænkelsesdebat risikerer at splitte nationen Filosoffer med opråb til danskerne: Krænkelsesdebat risikerer at splitte nationen Næste artikel Efter 15 års nedtur: Vælgerne har fået mere tillid til politikerne Efter 15 års nedtur: Vælgerne har fået mere tillid til politikerne