Kammeradvokat: Regeringen kan ikke forhindre to digitale postkasser

DIGITAL POST: Udbuddet af digital post kan ikke ændres, så danskerne med garanti undgår to postkasser. Det fastslår Kammeradvokaten trods forsøg fra finansminister Nicolai Wammen på at genåbne udbuddet. 

I 2014 indviede daværende finansminister Bjarne Corydon digital post ved en ceremoni på Post &amp; Tele Museum i København. Trods forsøg fra nuværende finansminister Nicolai Wammen kan udbuddet for næste generation af digital post ikke ændres, så muligheden for to udbydere udelukkes, fastslår kammeradvokaten.<b></b>
I 2014 indviede daværende finansminister Bjarne Corydon digital post ved en ceremoni på Post & Tele Museum i København. Trods forsøg fra nuværende finansminister Nicolai Wammen kan udbuddet for næste generation af digital post ikke ændres, så muligheden for to udbydere udelukkes, fastslår kammeradvokaten.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Henrik MoltkeKasper Kaasgaard

Kammeradvokaten har endegyldigt punkteret Socialdemokratiets håb om at ændre udbuddet af digital post fra det offentlige.

Det sker, efter at finansminister Nicolai Wammen (S) bad sit ministerium undersøge mulighederne for at genåbne udbuddet, så det udelukkede muligheden for, at borgere potentielt skal bruge to forskellige postkasser til digital post fra henholdvis private og offentlige aktører.

Men udbuddet, der allerede er blevet udskudt og ændret ad flere omgange, kan ikke ændres, siger finansminister Nicolai Wammen i et skriftlig svar til Altinget:

”Socialdemokratiet har været bekymrede for en situation, hvor borgerne i fremtiden skal orientere sig i to postkasser," skriver han og fortsætter:

Svaret har desværre været, at det ikke er muligt. Det ærgrer mig selvsagt.

Nicolai Wammen
Finansminister (S)

"Derfor har jeg også bedt om en juridisk vurdering fra Kammeradvokaten af, om det er muligt at tilrettelægge udbuddet sådan, at det kan sikres, at borgerne modtager post fra både det offentlige og det private i samme postkasse. Og svaret har desværre været, at det ikke er muligt. Det ærgrer mig selvsagt."

Han tilføjer, at aktstykket til udbuddet er videregivet til Finansudvalget.

Postkasse på hver side af huset
Dermed er det turbulente forløb om udbuddet af digital post nu tilbage til udgangspunktet før sommerferien, hvor det blev ændret til et såkaldt udbud med forhandling.

Med kammeradvokatens nye afgørelse er det derfor stadig muligt, at danskerne fra 2021 skal bruge to forskellige digitale postkasser, hvis Netcompany vinder udbuddet.

Men, beroliger Finansminister Nikolai Wammen, regeringens ambition er stadig, at det skal være ”så let som overhovedet muligt at tilgå den digitale post – og meget gerne det hele samme sted”.

Udbuddet, uddyber Wammen i sit svar til Altinget, er lavet, så offentlig post kan vises samme sted som privat digital post, uanset hvem der vinder.

Læs hele artiklen på Altinget Digital, hvor du får endnu mere baggrund om sagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00