Ny minister trak stikket til millionpulje dagen inden ansøgningsfrist

SKROTTET: Dagen før ansøgningsfristen sløjfede uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) VLAK-regeringens talentpulje og gav pengene til pædagoguddannelsen. Det frustrerer en række aktører, der stod klar med ansøgninger til de 190 millioner ​kroner.

Regeringen besluttede sidste onsdag at droppe den såkaldte "talentpulje" på 190 millioner kroner, der skulle gå til uddannelser, som ønskede at sætte skub i sine talentprogrammer.  

“Regeringen har besluttet ikke at videreføre den tidligere regerings indsats på talentområdet," skrev direktør i Styrelsen for Forskning og Uddannelse Hans Müller Pedersen i en mail til uddannelsesinstitutionerne.

Tilbagetrækningen af puljen kom blot én dag før, at der var ansøgningsfrist til den. Og det har kostet spildte  arbejdstimer på flere interesserede uddannelser. 

“Vi er opmærksomme på, at der er en række personer hos jer, der har brugt tid og kræfter på at udarbejde ansøgninger her frem mod ansøgningsfristen,” fortsatte mailen fra Styrelsen for Forskning. 

E-mailen, der landede på de danske uddannelsessteder i sidste uge, indeholdt hverken en undskyldning eller en forklaring på, hvorfor ministeriet – som styrelsen er en del af – i sidste øjeblik trak stikket ​til talentpuljen.

Men ministeriets hjemmeside blev samme dag ændret, så den henviste til en pressemeddelelse om, at 127,5 millioner fra talentpuljen i stedet ville blive brugt på et “ekstraordinært løft af pædagoguddannelsen”. 

Besynderlig udmelding
Forløbet falder flere aktører, Altinget har talt med, for brystet. 

”Vi synes, det er en lidt besynderlig udmelding at komme med dagen før. Alt arbejdet er jo gjort. Jeg kan godt forstå, at den nye regering har en ny politik, men jeg er forundret over, at man aflyser det her talentprogram dagen før,” siger prorektor på SDU Bjarne Graabech Sørensen.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har ikke haft mulighed for at kommentere inden Altingets deadline sent mandag aften. Men under live-programmet Ring til regeringen sendt på DR P1, mandag eftermiddag, beklagede Halsboe-Jørgensen forløbet:

”Jeg beklager rigtig meget, at når man er underlagt politisk styring, og der sker et systemskifte, så vil der ske ting som det her, hvor man havde en prioritet i den tidligere regering, som den nye regering så ikke har,” sagde Ane Halsboe-Jørgensen til Lars Nielsen fra Universitetscenter Lillebælt (UCL).

Talentpuljen på i alt 190 millioner kroner var en af anbefalingerne fra Disruptionrådet, der blev nedsat i 2017. 

Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altinget Forskning, der giver mere indblik og flere kommentarer i sagen. 

Forrige artikel Laura Lindahl er ny direktør i virksomhedsforening Laura Lindahl er ny direktør i virksomhedsforening Næste artikel Ellemann lover svar: Nu stopper krukkeriet snart Ellemann lover svar: Nu stopper krukkeriet snart