Flertal afviser regeringens plan om at sænke støtten til friskoler

KONTRA: Et flertal udenom regeringen afviser Socialdemokratiets forslag i finanslovsudspillet om at sænke tilskuddet til de frie og private skoler. 

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Finansminister Nicolai Wammen (S) havde knap nok afsluttet sin præsentation af regeringens finanslovsforslag, før en del af finansieringen er havnet i modvind.

Vi er meget imod hensigten. Der skal ikke spares på de frie skoler, så det bliver en skole kun for de velhavende.

Marianne Jelved, Friskoleordfører, Radikale

Et flertal uden om regeringen afviser nemlig regeringens forslag om at sænke koblingsprocenten fra 76 til 71 procent for de frie og private grundskoler, som S allerede turnerede med under valgkampen.

"Vi er meget imod den hensigt. Der skal ikke spares på de frie skoler, så det bliver en skole kun for de velhavende," siger Radikales friskoleordfører, Marianne Jelved.

I stedet vil Radikale sammen med Konservative, Dansk Folkeparti og Venstre bakke op om Liberal Alliances beslutningsforslag, der pålægger regeringen at fastholde den nuværende koblingsprocent på 76 procent.

"Beslutningsforslaget skal skabe ro om koblingsprocenten," siger Liberal Alliances undervisningsordfører, Henrik Dahl.

Koblingsprocenten er betegnelsen for den del af udgifterne til en elev i en friskole, som staten dækker. Det nuværende niveau betyder, at privatskolerne og friskolerne modtager 76 procent af gennemsnitsudgiften til en folkeskoleelev i støtte. Den resterende del betales af forældrene selv.

S sender pengene til folkeskolen
Det er regeringens ambition at hente 300 millioner til at styrke folkeskolen ved at sænke koblingsprocenten fra 76 til 71 procent fra 2021.

Fra samme år vil regeringen oprette en ny pulje på 75 millioner, der skal friholde skoler i yderområder og skoler med en høj andel af socialt udsatte børn fra at blive ramt at det lavere tilskud.

Dansk Folkeparti undrer sig over den prioritering.

"Det er en åndssvag måde at gøre det på," siger folkeskoleordfører Alex Ahrendtsen, der også bakker op om Liberal Alliances forslag.

På trods af flertallet imod regeringens ambitioner vil Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, ikke lægge forslaget i graven.

”Vi ser hellere, at man bruger midlerne på at styrke velfærden og folkeskolerne, og så må vi jo tage den forhandling med de andre partier," siger han.

Du kan læse hele artiklen på Altinget Uddannelse, hvor du får endnu mere baggrund, og hvor du kan læse, hvorfor Konservative vil hæve koblingsprocenten med én procent mere til de friskoler, der tager et større socialt ansvar.

Dokumentation

Sådan lyder Liberal Alliances beslutningsforslag

Forslag til folketingsbeslutning om at fastholde koblingsprocenten på det nuværende niveau:

Folketinget pålægger regeringen som minimum at fastholde koblingsprocenten på det nuværende niveau på 76 pct. for alle
fri- og privatskoler i Danmark.

Fremsat den 2. oktober 2019 af Henrik Dahl (LA) og Alex Vanopslagh (LA).


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF)
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, Socialdemokratiet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Henrik Dahl

MF (LA), forfatter, foredragsholder
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1987), MA (Pennsylvania 1988), ph.d. (Handelshøjskolen i København 1993)