Partier kritiserer nul kroner til kemi-vagthund: ”Det er pinligt”

KEMI: Det falder ikke i god jord på Christiansborg, at regeringen ikke sætter penge af på finansloven til Forbrugerrådet Tænk Kemi. Socialdemokratiet siger et, men gør noget andet, lyder kritikken.

Der lyder overraskelse og ærgrelse på Christiansborg, efter at regeringen med sit finanslovsforslag har valgt ikke at sætte penge af til Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Blandt de hårdeste kritikere er Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen.

”Det undrer mig, at en ren socialdemokratisk regering ikke har penge til det her. Jeg synes faktisk, det er pinligt. Socialdemokratiet har altid været for, at vi skal have den her forbrugeroplysning, og at vi skal passe på hormonforstyrrende stoffer,” siger han og fortsætter:

”Og nu sidder man og gør det modsatte.”

Regeringen præsenterede onsdag sit finanslovsudspil. Og her lægger den ikke op til en ny bevilling til Forbrugerrådet Tænk Kemi, når den nuværende udløber ved årsskiftet.

Det fik onsdag eftermiddag hårde ord med på vejen fra Forbrugerrådets formand Anja Philip, der til Altinget sagde, at hvis der ikke kommer penge, vil Kemiluppen ikke kunne køre videre.

Kemiluppen er en mobilapp, som er Forbrugerrådet Tænk Kemis flagskib. Den kan bruges af forbrugerne til at scanne produkter, så man kan få information om eventuelt indhold af uønsket kemi.

Partier vil have fast bevilling
Regeringens støttepartier meldte i september ud, at de ønsker en ny, fast bevilling til Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Derfor ærgrer Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen, sig over regeringens prioritering. Hun er klar til at kæmpe for Kemiluppen i de kommende finanslovsforhandlinger.

”Det er rigtig ærgerligt, at der ikke er penge til Tænk Kemi, når vi lever i en tid, hvor rekordmange har svært ved at få børn, og hvor vi mistænker, at det skyldes hormonforstyrrende stoffer. Derfor er det ekstra vigtigt, at der er god oplysning til borgerne om hverdagsprodukter,” siger Mai Villadsen og fortsætter:

”Derfor er det rigtig vigtigt, at vi får opprioriteret Tænk Kemi. Det er en meget lille post på finansloven, som vil betyde rigtig meget. Vi kommer til at slås ved forhandlingsbordet for, at der kommer til at ske noget mere.”

Miljøminister Lea Wermelin har ikke ønsket at kommentere kritikken, og det er ikke lykkedes Altinget at få kontakt til Socialdemokratiets miljøordfører Mette Gjerskov. Men i september sagde hun følgende til Altinget:

”Jeg kan ikke sige, hvor det ender henne. Men der er ingen tvivl om, at Forbrugerrådet Tænk Kemi gør et godt stykke arbejde, og at der er brug for, at vi har fokus på kemi. Det er vigtigt og noget, vi kommer til at tage rigtig alvorligt.”

Artiklen er et uddrag af en artikel fra Altinget Miljø, hvor du får flere perspektiver, nuancer og kommentarer. Du kan tegne et prøveabonnement her

Forrige artikel Joy Mogensen har mistet sit barn Joy Mogensen har mistet sit barn Næste artikel Radikale kræver Radikale kræver "danmarkshistoriens grønneste finanslov" i nyt udspil