Støttepartier revser S for at frede håndværkerfradraget

FINANSLOV: SF og Enhedslisten kalder håndværkerfradraget både skørt, socialt skævt og ligefrem idiotisk, men erkender, at Socialdemokraterne var urokkelige under forhandlingerne.

Det møder kritik fra flere af regeringens aftalepartnere, at håndværkerfradraget efter de afsluttede finanslovsforhandlinger står urørt tilbage.

I Enhedslisten og SF opfylder fradraget nemlig ikke ét eneste af de formål, som rød blok skal måles på i de kommende år. 

"Det er skuffende. Håndværkerfradraget er dyrt, ufornuftigt, skævt og ikke grønt," udtaler SF's finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, til Altinget.

Enhedslistens finansordfører, Rune Lund, er enig i kritikken, men erkender, at regeringspartiet hverken var til at hugge eller stikke i på spørgsmålet:

"Der var fire partier, der syntes, vi skulle af med det, og så var Socialdemokratiet, som stædigt kæmpede imod enhver ændring."

S modsiger sig selv
Netop Socialdemokratiet var i mange år modstandere, men da Mette Frederiksen under valgkampen lovede at frede håndværkerfradraget ved et fremtidigt regeringsskifte, blev spørgsmålet en kilde til splittelse i rød blok

"Jeg har ikke været til et eneste forhandlingsmøde, hvor håndværkerfradraget ikke blev nævnt som et bud på en finansieringskilde," siger finansordføreren.

Ifølge en analyse fra Skatteministeriet har ordningen ligeledes medført tabte skatteindtægter på 3,2 milliarder kroner i perioden 2015-2017.

Helt idiotisk
Partierne kritiserer, at man ikke gik efter at øge de grønne gevinster, der kan ligge i at justere håndværkerfradraget. Men den kritik preller af på Socialdemokraterne:

"Vi synes, håndværkerfradraget er fornuftigt, som det er. Det bidrager til, at pressede børnefamilier kan få hjælp til det huslige, det giver muligheder for at lave nogle grønne energirenoveringer, og så bidrager det til at gøre sort arbejde hvidt," siger finansordfører Christian Rabjerg Madsen (S).

Læs hele artiklen på Altinget By og Bolig, hvor du får flere kommentarer og mere baggrund i sagen. 

Forrige artikel Julekalender med Mai Villadsen: Julekalender med Mai Villadsen: "Min farmors generation har kæmpet for mange af de rettigheder, som vi tager for givet i dag" Næste artikel Ambassadør nedlægger veto mod taler ved dansk Nato-konference Ambassadør nedlægger veto mod taler ved dansk Nato-konference
Ugens EU-podcast: Danmark advarer briterne mod social dumping efter Brexit

Ugens EU-podcast: Danmark advarer briterne mod social dumping efter Brexit

PARLAMENTET#87: Hvis Storbritannien vil konkurrere med EU og Danmark på lavere standarder, så bliver det svært at lave en aftale om fremtiden, advarer udenrigsminister Jeppe Kofod i Altingets europæiske podcast. Vi runder også den ulmende budgetballade, udviklingspolitik og folkehøring om Unionens fremtid.