Styr på julegaverne? Her er årets bedste politiske bøger

BØGER: 2019 har budt på et væld af bøger om politik og samfund. Se, hvilke bøger der har fået de bedste anmeldelser på Altinget, og få inspiration til de sidste julegaver.

16 bøger blev anmeldt til enten fem eller seks A'er i løbet af 2019. Få overblikket her.
16 bøger blev anmeldt til enten fem eller seks A'er i løbet af 2019. Få overblikket her.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristian Andersen

Mangler du stadig at købe en julegave eller to? Fortvivl ikke. Her har du et overblik over de bøger, Altingets anmeldere har syntes bedst om i 2019.

Neil MacGregor: Tyskland. Erindringer om en nation

Det hører til sjældenhederne, at man kan finde en letlæselig, velfortalt og oplysende bog om tysk historie, der gør en klogere på både tysk lav- og højkultur på én og samme tid, skrev Christian Foldager om Neil MacGregors værk om Tyskland. Læs anmeldelsen her.

Thomas Bolander: Hvordan ser fremtiden ud med kunstig intelligens?

Thomas Bolander skriver godt og klart om, hvorfor forskningen i kunstig intelligens har brug for humaniora og samfundsvidenskab, skrev anmelder Peter Svarre. Læs anmeldelsen her.

Lykke Friis: Håbets Europa i 89 billeder

Lykke Friis disker op med mange gode og velfortalte historier i sin nye bog 'Håbets Europa i 89 billeder', skrev Søren Søndergaard. Læs anmeldelsen her.

 

Ritt Bjerregaard: Udenfor

Når man kan skrive et erindringsværk i tre bind uden at kede læseren, har man i sandhed fået noget ud af tilværelsen. Jeg synes, Ritt Bjerregaard har gjort os andre en tjeneste ved at skrive så grundigt om det fantastiske liv, hun har levet, skrev Merete Riisager. Læs anmeldelsen her.

Edward Snowden: Permanent Record

'Permanent Record', er et spændende indblik i, hvorfor en patriotisk nørd ændrede livsbane og skrev sig ind i historien, skrev Henrik Moltke. Læs anmeldelsen her.

 

Søren Pind: Frie ord

Frie Ord er lige så velskrevet, som den er højstemt. Den tegner et selvbevidst og til tider selvkritisk billede af en sammensat politiker. Så bærer man over med hans særheder, skrev Holger K Nielsen. Læs anmeldelsen her.

 

Malte Frøslee Ibsen: Den nye internationale - Hvorfor venstrefløjen skal omfavne Europa og demokratisere verden

Oplagt læsning for en venstrefløj, der søger svar. Og god læsning for borgerlige, der vil vide, hvad den genopstandne intellektuelle venstrefløj tænker, skrev Christian Egander Skov. Læs anmeldelsen her.

Lasse Skytt: Orbánland - How I came to understand Viktor Orbán’s Hungary and the future of Europe

Den danske journalist Lasse Skytt har slået sig ned i Europas mest omstridte land, Ungarn, og tilføjer en række nuancer til forestillingen om et illiberalt halvdiktatur, skrev Adam Holm. Læs anmeldelsen her.

Shoshana Zuboff: The Age of Surveillance Capitalism - The Fight for a Human Future at the New Frontier of Power

Harvard-professor Shoshana Zuboff har skrevet en fremragende bog om overvågningskapitalisme – en altomsluttende forretningsmodel, der vil kontrollere og ændre vores adfærd, skrev Mie Oehlenschläger. Læs anmeldelsen her.

Lars Løkke Rasmussen: Befrielsens øjeblik

Det bedste og mest interessante politiske interview, der er blevet trykt i lang tid. Lars Løkke Rasmussen viser sig fra sin mest brutale side, og bogen vil stå tilbage som symbolet på et valg, hvor den blå blok er godt i gang med at implodere, skrev Jakob Nielsen. Læs anmeldelsen her.

Kristian Corfixen: Sygeplejersken - En af Danmarkshistoriens mest spektakulære drabssager

Kristian Corfixen afdækker i ny bog mange interessante perspektiver på, hvordan det kunne ske, at en sygeplejerske fra Nykøbing Falster Sygehus blev dømt for mordforsøg, skrev Torben Mogensen. Læs anmeldelsen her.

Deborah Lipstadt: Antisemitism − Here and Now

Den amerikanske historiker Deborah Lipstadt viser i et fremragende aktuelt værk, hvordan antisemitismen har fået ny næring og spirer frem steder, hvor man ikke forventede, skrev Adam Holm. Læs anmeldelsen her.

 

John Wagner: Schlüters politiske testamente – ikke så konservativ, så det gør noget

Schlüters politiske testamente er en læseværdig bog om Poul Schlüters måde at forvalte statsministerembedet på fortalt gennem de konkrete handlinger og suppleret af hans egne refleksioner, skrev Marianne Jelved. Læs anmeldelsen her.

Erling Bjøl og Niels Bjerre-Poulsen: USA’s historie

Den nye udgave af Erling Bjøls værk om USA's historie er det bedste overblik, der er skrevet på dansk over ti af de mest dramatiske år i USA: Barack Obamas otte år ved magten og Donald Trumps første to år, skrev David Trads. Læs anmeldelsen her.

Peter Svarre: Hvad skal vi med mennesker?

Kunstig intelligens er tidens varme emne. Bogen ”Hvad skal vi med mennesker?” giver en engageret indflyvning, et politisk opråb og digitalteknologisk selvhjælp med et optimistisk strejf, skrev Janus Sandsgaard. Læs anmeldelsen her.

Francis Fukuyama: Identity – Contemporary Identity Politics and the Struggle for Recognition

De liberale demokratier er truet af identitetspolitik både fra højre og venstre. Den eneste vej ud er ifølge bogaktuelle Francis Fukuyama at formulere en bred national identitet, skrev Michael Böss. Læs anmeldelsen her.

Læs alle anmeldelser i 2019 her.

God jul og godt nytår fra Altingets bogredaktion.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00