Om et år kan Grønland stå uden redningshelikopter

REDNING: Grønlænderne kan om et år risikere at stå uden redningshelikopterberedskab, da Forsvarsministeriet tøver med at sende opgaven i udbud. 

Foto: Søren Lund / Air Greenland
Andreas Krog

1. januar 2021 kan Grønlands 56.000 indbyggere risikere ikke længere at kunne blive reddet af en helikopter.

Et udbud af opgaven med at drive to redningshelikoptere i Grønland i perioden 2021 – 2025 blev nemlig annulleret af Forsvaret i november sidste år, og et nyt udbud er endnu ikke sat i gang.

Sidste års udbud blev annulleret, fordi de fire bydere skulle have langt mere for at udføre opgaven, end de 50 millioner kroner om året, som Forsvaret havde budgetteret med, at det skal koste.

Kontrakten løber over fem år med option på yderligere tre år. Til det var der i det første udbud afsat i alt 400 millioner kroner. De fire bydere mente dog, at de kunne gøre det for mellem 534 og 916 millioner kroner. Det viser en aktindsigt i udbudsmaterialet, som Altinget har fået.

Kan tage adskillige måneder
Hvis ikke et nyt udbud snart sættes i gang, så kan det betyde, at der ikke er nogen operatør til at løse opgaven fra 1. januar 2021. For selvom de godt 375 dage, der er frem til 1. januar 2021, kan lyde af lang tid, så er det ikke nødvendigvis tilfældet her. For det første kan en udbudsproces tage adskillige måneder. For det andet skal en operatør have tid til at anskaffe helikoptere og uddanne besætninger samt etablere det setup, der er nødvendigt for at drive og vedligeholde helikopterne.

Forsvarsministeriet oplyser, at man er i dialog med Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) om at iværksætte et nyt udbud. Men det er tilsyneladende ikke helt ligetil. Den sikkerhedspolitiske situation i Arktis skal nemlig indgå i overvejelserne.

"FMI har indledt afdækning af muligheder og begrænsninger i forhold til kommercielle og juridiske forhold, blandt andet under hensyntagen til sikkerhedsmæssige aspekter, herunder udviklingen i den sikkerhedspolitiske situation. Forsvarsministeriet kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget mere detaljeret om et eventuelt kommende udbud, tidsplan med videre," oplyser Forsvarsministeriets presseafdeling.

Hurtigst muligt
Det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen (IA) ser gerne, at der snart sker noget.

"Der er selvfølgelig brug for en afklaring for alle de parter, som er interesserede i at byde ind. Og det skal ske hurtigst muligt, så beredskabet er klar til at træde i kraft i januar 2021," siger Aaja Chemnitz Larsen. 

Grønlands andet folketingsmedlem, Aki-Matilda Høegh-Dam fra partiet Siumut, vil nu stille et §20-spørgsmål til forsvarsminister Trine Bramsen for at få hende til at svare på, hvad det er for sikkerhedsmæssige aspekter, der skal tages hensyn til i forbindelse med udbuddet. Og hvorfor det overhovedet er nødvendigt at inddrage disse aspekter.

Læs mere om sagen på Altinget Arktis

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Aaja Chemnitz Driefer

MF (IA), formand, Arktiske Parlamentarikere
cand.scient.adm. (Ilisimatusarfik 2004)

0:000:00