Minister skal i samråd efter nølen med regnefejl

SAMRÅD: Fødevareminister Mogens Jensen (S) skal i åbent samråd efter Altingets afsløring af, at ministeren undlod at oplyse Folketinget om en afgørende fejl i beregningerne af landbrugets klimabelastende lavbundsjorde. "Stærkt kritisabelt," raser V-ordfører. 

Venstre har kaldt fødevareminister Mogens Jensen (S) i åbent samråd. 

Her skal han svare på, hvornår han blev oplyst om fejl i Aarhus Universitets beregninger af arealet af såkaldte lavbundsjorde, der har betydning for landbrugets udslip af drivhusgasser. 

Indkaldelsen sker, efter at Altinget gennem indsigt i ministeriets interne dokumenter om sagen torsdag kunne berette, at fødevareministeren allerede 29. august 2019 blev oplyst om sagen, der først blev offentligt kendt næsten tre måneder senere, 20. november.

Det er "stærkt kritisabelt", at fødevareministeren ikke med det samme videregav oplysningen til Folketingets partier, mener Venstres landbrugs- og fødevareordfører, Erling Bonnesen.

"Vi skal have den skjulte dagsorden frem i lyset. Hvorfor orienterede fødevareministeren ikke Folketinget med det samme, da han fik oplysningerne for flere måneder tilbage?."

"Det er vi stærkt forundrede over. Det er oplysninger af en karakter, så Folketinget burde være oplyst med det samme," lyder det fra V-ordføreren.

Hemmeligholdt oplysning
Fødevareminister Mogens Jensen blev 29. august oplyst om fejlen i beregningerne på Aarhus Universitet, der har betydet, at det samlede areal af meget klimabelastende såkaldte lavbundsjord i landbruget er blevet stærkt undervurderet. 

Fejlen kan have stor betydning for Danmarks samlede udledning af drivhusgasser.

29. august sendte Mogens Jensens embedsværk et notat til ministeren, hvor han kunne finde svar, hvis nogen skulle stille ham eventuelle spørgsmål om sagen.

Men der kom ingen spørgsmål, for ministeren og hans embedsmænd valgte at oplyse om den til hverken Folketinget eller pressen, viser de interne mailkorrespondancer, notater og ministerorienteringer, som Altinget har fået aktindsigt i.

"Det er departementets beslutning ikke at orientere Folketinget," skriver en embedsmand i Landbrugsstyrelsen i en mail til styrelsens direktionssekretariat 5. september.

Stribe af spørgsmål
Ud over at skulle stå skoleret i et åbent samråd skal fødevareminister Mogens Jensen (S) besvare en række skriftlige § 20-spørgsmål fra Enhedslistens fødevare- og landbrugsordfører, Søren Egge Rasmussen. 

Han vil blandt andet vide, hvorfor Mogens Jensen set i lyset af efterårets forhandlinger om både klima- og finanslov ikke mente, at regnefejlen var en relevant oplysning for Folketinget.

Udtagning af lavbundsjord var et tema i finanslovsforhandlingerne, og derfor undrer det Søren Egge Rasmussen, at partierne blev oplyst så sent om fejlen.

Det åbne samråd er kalendersat til 9. januar 2020. 

Forrige artikel Alternativ spids melder sig klar til at blive politisk leder Alternativ spids melder sig klar til at blive politisk leder Næste artikel Aarhus Universitet fjernede afsløring af regnefejl fra hjemmeside Aarhus Universitet fjernede afsløring af regnefejl fra hjemmeside