19. december: Simon Kollerup

JULEKALENDER: Simon Kollerups (S) stil om "Den Røde Fane" fik ham som 16-årig ind på Christiansborg. I dag er han Thy og Mors' lokale stemme i Folketinget.
Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget.dk et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Socialdemokraternes kommunalordfører, Simon Kollerup.
Hver dag frem mod juleaftensdag bringer Altinget.dk et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Socialdemokraternes kommunalordfører, Simon Kollerup.Foto: Anne Lorenzen/Altinget.dk

Jeg er opdraget til at tænke på andre, og det har drevet mig ind i politik.

Simon Kollerup (S)
Folketingspolitiker
Fakta

Simon Kollerup er født og opvokset i Lild Strand ved Hanstholm, men bor nu i København. 

Han har været medlem af Folketingt siden 15. september 2011, valgt for Socialdemokraterne i Thistedkredsen, Nordjyllands Storkreds.

Simon er i dag Socialdemokraternes Kommunalordfører. 

Han har arbejdet som konsulent for Københavns overborgmester Frank Jensenfra 2010 til 2011, som studentermedhjælper i Udenrigsministeriet i forbindelse med COP15 2008-2010 og som pressechef for Socialdemokraterne i København i 2009.

Han begyndte sin politiske karriere som formand for DSU Thy/Mors i 2002-2005. Efter at være flyttet til København, blev han i 2009 formand for Frit Forum i hovedstaden, en post han havde til 2010. Samme år blev han for første gang opstillet til Folketinget.


Kilde: Ft.dk

Hvorfor gik du ind i politik?

Det gjorde jeg, fordi jeg er opdraget til at tage ansvar. Det startede allerede, da jeg gik i skole. Var der problemer i vores klasse, eller følte de andre sig uretfærdigt behandlet, så gik de til mig. Jeg tog udfordringerne med hjem til min far, som var viceborgmester i Hanstholm Kommune i Nordjylland. Derfra lå der en opdragelse i, at han fik mig til selv at tage ansvar på vegne af klassen. Det er det samme, jeg gør i dag. Nu repræsenterer jeg en gruppe i Thy og Mors og er den lokale stemme, som kæmper mit områdes sag. Jeg er opdraget til at tænke på andre, og det har drevet mig ind i politik.

Hvad er dit vigtigste politiske mål?

Det er, at vi kan skabe et samfund, hvor alle får lige muligheder for at skabe et godt liv. Det kræver, at vi har et stærkt fællesskab i Danmark. Jeg kunne godt tænke mig, at det er ligegyldigt, hvor mange penge ens forældre tjener. At det er ligegyldigt, hvilken hudfarve man har. Og som en der kommer lidt langt fra København, at det ikke betød så meget, hvor henne i landet man har valgt at bosætte sig. Det er, hvad jeg forsøger at påvirke - at skabe lige muligheder på tværs af de skel, som er imellem os mennesker.

Hvilken dansk politiker har været en inspiration for dig?

I niende klasse skrev jeg i min afgangsprøve i dansk om "Den Røde Fane". Hvor jeg startede med det første vers, ”Når jeg ser et rødt flag smælde” og sluttede stilen af med sidste vers fra sangen. Da min censor, som vist var socialdemokrat, skulle bedømme opgaven, inviterede hun mig ind på Christiansborg. En af dem, jeg rigtig gerne ville møde på Christiansborg, var Mogens Lykketoft. Han er en vanvittigt klog mand, som ved, hvad han snakker om. Det er egenskaber, jeg sætter pris på i politik. Mogens Lykketoft har sidenhen inspireret mig til at forstå det økonomiske system, som Danmark består af. Det er også derfor, jeg har kæmpet for min plads i finansudvalget, hvor jeg sidder nu. Jeg tror, det er der, indflydelsen ligger - at forstå de økonomiske ting, som rører sig i Danmark. 

Hvilken politisk modstander har du størst respekt for?

Forhandlingerne om Udligningsreformen for kommunerne var stødt på grund, fordi de borgerlige ikke ville eller turde noget som helst. Da Frank Aaen så kom ind til forhandlingerne, indtog han rummet på en usædvanlig pragmatisk måde. Han var klar til at finde løsninger. Det var ret inspirerende at opleve, at han havde nogle klare krav, men i øvrigt var klar til at lave nogle forlig. Det viste mig, at politik også er et håndværk, og at det politiske maskinrum handler om "give and take".  

Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Det er hårdt arbejde at være i politik. Men det er fantastisk, at der er så meget at gøre, at man aldrig bliver færdig. Det, jeg gør for at rekreere, er at tage min arbejdssitutation i egne hænder og husker at holde fri. Jeg er velsignet af, at min kæreste har en lejlighed i København. Det gør, at hun og vores datter er i København, mens jeg er her. I weekenderne tager vi til Thy, hvor vi har vores hus. Det, at de er med hele tiden, er min batterioplader.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år? 

Jeg har læst en rigtig god bog om Egon Pleidrup Poulsen, som var borgmester i Morsø Kommune. Han er faktisk grunden til, jeg sidder i det her kontor i dag. Vi var i partiet rigtig glade for, at han var blevet vores folketingskandidat for Thisted-kredsen i 2010. Han var folkekær ud over alle grænser, han fik så mange stemmer på Mors. 31. oktober 2010 var han ude at sejle i sin båd i Hanstholm og omkom desværre. Bogen hedder ”Egon” og er anbefalelsesværdig for alle, der går op i kommunalpolitik. Det er den bedste bog med et lokalt anstrøg, som jeg har læst.

Er du stadig politiker om 5 år?

Ja, det tror jeg. Det kommer an på, om morsøboerne og thyboerne stadig vil have mig som deres repræsentant. Jeg kom i Folketinget med en enormt stærk opbakning og et stærkt valgresultat. Jeg fornemmer også en stærk opbakning til de resultater, som er lykkedes på de to år. Politik er uforudsigelig, men jeg vil gerne kæmpe for det område, jeg er født og opvokset i og kæmpe for de værdier, jeg tror på som socialdemokrat. Men jeg kan ikke udelukke, at jeg engang om mange år er uden for politik og laver noget andet.

Hvad fortryder du fra 2013?

Jeg fortryder, at jeg ikke tog en længere barsel. Jeg tog halvanden måned, hvilket også er meget. Men jeg ville gerne have haft længere barsel, når nu det var vores første barn. Det var en hård periode, hvor man har behov for at være der for hinanden som familie. Derfor holder jeg barsel her i december hjemme i Thy. Det går enormt stærkt med småbørn, og hvad de kan. Det er fedt at være en del af.

Hvad ser du frem til i 2014?

Jeg ser frem til, at Stine og jeg skal have barn nummer to i slutningen af april 2014. Min kæreste joker med, at det garanteret bliver 1. maj. Det ville gøre prioritering svær - skal jeg så ud og fejre 1. maj eller puste lys ud på lagkagen? Det bliver spændende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00