Snit af målinger: Konservative opnår største tilslutning i et årti

RISBJERGSNIT: Konservative opnår i Altingets seneste gennemsnit af meningsmålingerne den største opbakning fra vælgerne i næsten et årti, mens Liberal Alliance fortsat er under spærregrænsen. 

Søren Pape Poulsen tog over som formand for Konservative i september 2014. 
Søren Pape Poulsen tog over som formand for Konservative i september 2014. Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Der er god grund til at være begejstret, hvis man er konservativ. 

Partiet står i Altingets Risbjergsnit fra december til den højeste tilslutning blandt vælgerne i næsten et årti. 

Hele 8,1 procent af vælgerne ville ifølge gennemsnittet af meningsmålingerne, der er udarbejdet af valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen, stemme på Konservative ved et folketingsvalg.

Det er den højeste opbakning til partiet siden maj 2010, og mere end dobbelt så stor en stemmeandel som for blot et år siden, hvor partiet i Risbjergsnittet for januar 2019 stod til blot 3,7 procent af stemmerne.

"Der er sikkert stadig konservative, der husker tiderne med 20 procent under Schlüter, men det er jo en saga blot. Det her er et rigtig flot resultat for Konservative. Siden lidt før folketingsvalget er det næsten kun gået fremad, og nu står de rigtig stærkt," siger Kasper Møller Hansen. 

Artiklen er et uddrag af en længere artikel fra Altinget Christiansborg, hvor du får flere data og kommentarer. Du kan tegne et prøveabonnement her

Læs også

Dokumentation

Risbjergsnittet
Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Voxmeter/Ritzau, YouGov/BT, Kantar Gallup/Berlingske, og Epinion/DR gennemført i den seneste måned.

I alt er der 4.392 interviews med i opgørelsen (fraregnet ved ikke-svar). Ændringer er beregnet som summen af den absolutte forskel i partier tilslutning fra det forrige snit divideret med to. Det vil sige hvor mange procentpoint, der skal flyttes, for at få det nye snit.

Den statististiske usikkerned er maksimalt +/- 1,3 procentpoint. 

Om snittet
Snittet er et kvalitetsvejet gennemsnit af seneste måneds meningsmålinger. Det vil sige, at der tages højde for hvor præcise institutterne normalt rammer valgresultatet og deres løbende stabilitet (både internt og eksternt).

Desuden er  institutternes målinger standardiseret, så alle partier og ”andre” er med i beregningerne. Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med, at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.

Snittet kan citeres som ”Professor Kasper Møller Hansen for Altinget.dk”.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Egelund

Uddannelses- og forskningsminister (M)
lettres modernes (Sorbonne, Paris 2003)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00