Kommuner vil sætte turbo på klimatilpasning

UDSPIL: Med 48 konkrete forslag byder KL sig til forud for forårets forhandlinger om en klimahandlingsplan. Kommunerne vil blandt andet ruste sig til en fremtid, "hvor vandet vælter ind fra alle sider." 

Klimakrisen er global, men løsningerne er ofte lokale.

Næsten sådan kan man kækt sætte overskrift på KL’s nye store klimaudspil, der med 48 anbefalinger viser, hvordan den lokale klimaindsats kan styrkes og spille ind i forårets forhandlinger om en klimahandlingsplan.

”Kommunerne har gode muligheder for at bidrage til klimaindsatsen. Både som ejer af forsyningsvirksomheder, bygninger og naturarealer, men også som planmyndighed og det afgørende bindeled til borgere og virksomheder,” siger Jacob Bjerregaard, formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg i en pressemeddelelse.

Solcelleanlæg og bedre affald
Forslagene fra KL tæller blandt andet en bedre affaldssektor, og at kommunerne bør have mulighed for at "opsætte solcelleanlæg på egne tage på lige fod med stat og regioner, at forsyningsselskabernes mulighed for fuld finansiering af klimatilpasningsprojekter genindføres, og at kommunernes investeringer i klimatilpasningsprojekter og CO2-reduktion bør fritages fra anlægsloftet, så de ikke ender i kamp med investeringer i borgernær velfærd," hedder det i udspillet.

”Vi er nødt til at tage alle håndtag i brug – store som små. Både når det handler om at nedbringe CO2-udslippet, men også så vi ruster os til en fremtid, hvor vandet vælter ind fra alle sider,” siger Jacob Bjerregaard.

I faktaboksen kan du se et udvalg af forslagene fra KL.

Her kan du læse hele klimaudspillet fra KL.

Her kan du læse hele KL-udspillet om klimatilpasning.

Se reaktioner på KL's udspil i den fulde artikel på Altinget Miljø.

 

Forrige artikel Dan Jørgensen om centralt klimatiltag: Vi kender ikke effekten Dan Jørgensen om centralt klimatiltag: Vi kender ikke effekten Næste artikel Transportens OK20 indledt med fælles krav til Folketinget: Giv os mindsteløn nu Transportens OK20 indledt med fælles krav til Folketinget: Giv os mindsteløn nu