Sverige holder fortsat skoler åbne

CORONA: Danmark har netop forlænget perioden med lukning af skoler og daginstitutioner, men i Sverige holder det offentlige fortsat dørene åbne for børnene. En lukning vil være en ”enorm belastning” for det svenske samfund, lyder det blandt andet fra myndighederne.

Sveriges undervisningsminister, Anna Ekström (S), forklarede fredag, hvorfor regeringen holder landets skoler åbne.
Sveriges undervisningsminister, Anna Ekström (S), forklarede fredag, hvorfor regeringen holder landets skoler åbne.Foto: Fredrik Sandberg/TT/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall

Den svenske regering har aktuelt ingen planer om at lukke landets daginstitutioner eller grundskoler.

Det forklarede indenrigsminister Mikael Damberg (S) og undervisningsminister Anna Ekström (S) på et pressemøde fredag aften.

Ifølge Altinget.se begrunder regeringen blandt andet beslutningen med, at flere af landets myndigheder har ”påtalt vigtigheden” af ikke at lukke skoler.

I Danmark er strategien helt anderledes. Her bebudede statsminister Mette Frederiksen (S) mandag eftermiddag, at lukningen af skoler og daginstitutioner fortsætter til og med påske.

"En enorm belastning for samfundet"
På det svenske pressemøde fredag deltog to af de myndigheder – MSB (tilsvarende Beredskabsstyrelsen) og Folkhälsomyndigheten (tilsvarende Sundhedsstyrelsen).

MSB’s generaldirektør, Dan Eliasson, forklarede her, at hans styrelse har argumenteret for at holde skolerne åbne.

”Der er store risici forbundet med at lukke daginstitutioner og skoler,” udtalte han og forklarede, at arbejdsgivernes og erhvervslivets vurderinger får stor betydning.

”Det er en stor og vældig omfattende proces at lukke daginstitutioner og skoler. Det omfatter 1,5 millioner børn, og det vil være et svært regelsæt at tage i brug. En sådan øvelse vil indebære en enorm belastning for samfundet,” sagde Dan Eliasson ifølge Altinget.se.

Anders Tegnell, der er svensk statsepidemiolog og sammenlignes med Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, uddybede fredag rationalet bag de åbne skole over for DR.dk:

”Man risikerer at sende en masse elever ud, som omgås en masse andre, med risiko for mere smitte for eksempel af de ældre. Og samtidig risikerer man, at sundhedsvæsenet mister arbejdskraft af samme grund,” sagde han.

Lettere restriktioner
Selvom Sveriges regering ikke har planer om at lukke skoler lige nu, så forbereder den sig på, at det kan komme til at ske.

Samtidig vil regeringen inden længe melde skrappere restriktioner ud over for landets såkaldte fjällturisme, som særligt omfatter skisportsområder.

Overordnet set har de svenske beslutningstagere dog reageret markant mindre drastisk end de danske.

I Sverige er maks.-grænsen for personer i en forsamling eksempelvis stadig blot sat til 500. I Danmark lyder den aktuelt på maksimalt 10 personer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00