Undersøgelse af regnskabsrod i forsvaret udløser millionregning

REGNING: De eksterne undersøgelser i kølvandet på regnskabsskandalen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse kommer til at koste mindst 3,5 millioner kroner. En personalesag kan gøre regningen endnu større.

Oprydningen efter regnskabsrodet i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse kommer sandsynligvis til at koste langt mere, end der er mistanke om, at der er blevet svindlet for.

Det står klart, efter at Forsvarsministeriet nu har fundet det revisionsfirma og det advokatfirma, som skal stå for de eksterne undersøgelser, som forsvarsminister Trine Bramsen (S) har valgt skal gennemføres, oven på at regnskabsrodet kom til offentlighedens kendskab i december sidste år.

Regningen alene for de to eksterne undersøgelser ser lige nu ud til at lande på 3,5 millioner kroner.

Forsvarsministeriet har budgetteret med at anvende cirka 2 millioner kroner til revisionsundersøgelsen, som revisionsfirmaet Deloitte skal stå for. Advokatundersøgelsen er budgetteret til at skulle koste cirka 1,5 millioner kroner. Den skal Statens egen advokat, Kammeradvokaten, stå for. Det oplyser ministeriets kommunikationsafdeling til Altinget.

Tjenstligt ansvar
Revisionsundersøgelsen skal undersøge kontrolmiljøet på indkøbsområdet i Ejendomsstyrelsen og understøtte advokatundersøgelsen. Derudover vil Deloitte bistå med Forsvarsministeriets generelle arbejde med en styrkelse af det økonomiske kontrolmiljø på tværs af koncernen.

Advokatundersøgelsen skal se på, om der kan placeres et tjenstligt ansvar i henholdsvis Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i Hjørring og Forsvarsministeriets departement i København.

Udbuddet af revisionsundersøgelsen er gennemført som et såkaldt miniudbud på en SKI-rammeaftale for indkøb af revisionsydelser, og Kammeradvokataftalen er blevet valgt uden udbud til at gennemføre advokatundersøgelsen. Det gør, at undersøgelserne allerede nu kan iværksættes, og at de første dele af revisionsundersøgelsen forventes at være færdig før sommerferien og advokatundersøgelsen i august i år.

Sønderlemmende kritik
Der ligger også en uafklaret personalesag på forsvarsminister Trine Bramsens bord. Personalesagen risikerer at gøre regningen for oprydningen endnu større end de 3,5 millioner kroner. Den handler om Ejendomsstyrelsens direktør, Hans Høyer, der har været hjemsendt med løn i snart fire måneder.

Hvis en kommende ekstern advokatundersøgelse ikke finder afgørende nye eksempler på svindel og regnskabsrod, så bliver det meget svært for Trine Bramsen at gennemføre en berettiget fyring af Hans Høyer. Hvis ikke Trine Bramsen er parat til at lade Hans Høyer vende tilbage til direktørkontoret på Hjørring Kaserne, så har hun to muligheder.

Den ene er at nedlægge Ejendomsstyrelsen som selvstændig styrelse, så Hans Høyers stilling bliver overflødig. Da han er ansat på en åremålskontrakt har han krav på 12 måneders løn, hvis stillingen nedlægges. Ifølge Forsvarsministeriets Personalestyrelse får Hans Høyer en årsløn på i alt 1.191.792 kroner. Hvis ikke styrelsen nedlægges, er Trine Bramsen nødt til at fyre Hans Høyer uberettiget og sandsynligvis betale en erstatning, der langt overgår, hvad Hans Høyer ville få ved en berettiget fyring eller nedlæggelse af stillingen.

Så hvis Trine Bramsen vil skille sig af med Hans Høyer, så vil regningen for oprydningen sandsynligvis løbe op i 4,7 millioner kroner eller mere.

Forrige artikel Se dagens pressemøde: Hummelgaard åbner for at suspendere 225-timersreglen Se dagens pressemøde: Hummelgaard åbner for at suspendere 225-timersreglen Næste artikel Pædagoger kræver klare retningslinjer for genåbning af daginstitutioner Pædagoger kræver klare retningslinjer for genåbning af daginstitutioner