Kommuner med høj arbejdsløshed får flest nye ledige under coronakrisen

NEDTUR: De kommuner, som har fået flest nye ledige under covid-19-krisen, havde allerede mange arbejdsløse før coronakrisen. Borgmestre frygter, at skævhederne bider sig fast.

Coronakrisen rammer nogle kommuner hårdere end andre.

Og det er særligt kommuner, som i forvejen har en høj arbejdsløshed, der de seneste uger har oplevet den største stigning i ledigheden.

Det viser beregninger, Altinget har lavet på baggrund af den seneste opgørelse over ledighedsudviklingen under covid-19-krisen fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Tallene viser, at de 35 kommuner, hvor arbejdsløshedskøen er vokset mest også samlet havde en højere ledighed end resten af landet, inden krisen ramte.

Den stigende ledighed mærker man ikke mindst i Ishøj, hvor man allerede inden covid-19-krisen havde en af landets højeste arbejdsløshedsprocenter. 

”Vi har mange lavtuddannede og ufaglærte, som sidder løst ude i virksomhederne. Når der er afskedigelser, så rammer det typisk dem som de første,” siger Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp.

Han siger, at man i Ishøj oplevede nøjagtig samme udvikling så man ifølge kommunens borgmester, Ole Bjørstorp (S), da finanskrisen ramte for godt ti år siden.

Også i Frederikshavns Kommune havde man allerede inden covid-19-krisen ramte en ledighed, der lå mærkbart over landsgennemsnittet.

”Vi bliver hårdt ramt, fordi vi har en struktur på arbejdsmarkedet, hvor der ud over produktion også er meget turisme og sæsonbetinget arbejde. Og mange af dem, vi plejer at få ud og arbejde på den her tid af året, er ikke kommet i gang i år,” siger kommunens borgmester, Birgit S. Hansen.

Altingets opgørelse sammenligner, hvor stor en andel af arbejdsstyrken der var tilmeldt som ledige, lige inden covid-19-krisen førte til en delvis nedlukning af det danske samfund, og hvor mange der er tilmeldt 23. april. (Se nærmere om opgørelsen i boksen til højre, red.)

 

Læs hele artiklen på Altinget Kommunal, hvor du får endnu flere kommentarer og eksempler fra andre kommuner.

Forrige artikel Dagens coronaoverblik: Hummelgaard kalder SAS-fyringer for bekymrende, mens partier revser Kollerups Ikea-kritik Dagens coronaoverblik: Hummelgaard kalder SAS-fyringer for bekymrende, mens partier revser Kollerups Ikea-kritik Næste artikel Venstre og støttepartier: De ældste elever skal tilbage, hvis skolen er parat Venstre og støttepartier: De ældste elever skal tilbage, hvis skolen er parat