Partier forhandler om millioner til nye naturparker og bedre friluftsliv

NATUR: Partierne i rød blok er tæt på at dele omkring 100 millioner kroner ud til naturen. Nye naturnationalparker og penge til friluftsliv er i spil.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Der kan meget vel være nye tiltag på vej til de mange danskere, der planlægger at nyde den danske natur hen over sommeren.

Partierne i rød blok er nemlig ifølge Altingets oplysninger ikke langt fra at lande en aftale om millioner til naturen.

Centrale kilder beretter til Altinget, at der forhandles om at bruge i omegnen af 100 millioner kroner, og at de ser ud til både at blive brugt på bedre friluftsliv og mere naturbeskyttelse.

Miljøordfører for Socialdemokratiet Mette Gjerskov fortæller, at hun først og fremmest går efter, at pengene bruges til at styrke naturen.

Vi kan se, at danskerne i den grad har benyttet naturen under krisen. Og det vil vi gerne friste dem til at blive ved med.

Mette Gjerskov (S)
Miljøordfører

”Vi skal have mere sammenhængende natur og mere vild natur,” siger hun.

Naturparker står centralt
Naturnationalparker er et centralt mål for regeringen og dens støttepartier, og det er en del af forståelsespapiret bag regeringen.

Socialdemokratiet og SF lovede også før valget, at de ville etablere 15 af slagsen. Og det er efterhånden på tide, at der sker noget, hvis det står til SF.

”Vi har lovet 15, og de kommer ikke på en dag. Men vi skal have skubbet gang i det,” siger SF’s naturordfører, Anne Valentina Berthelsen.

Enhedslisten og Radikale Venstre peger også begge på naturnationalparker som et helt centralt element.

Penge til friluftsliv
Flere partier nævner over for Altinget, at også penge til forbedring af friluftslivet er i spil. Det kan nemlig give god mening, når den danske befolkning om kort tid på grund af coronakrisen ventes at bruge sommerferien på at flokkes ud i naturen herhjemme.

Derfor taler flere om at etablere flere faciliteter såsom toiletter og skraldespande, men også om at sætte penge af til mere information om naturens mange muligheder, så alle ikke bruger sommeren på at valfarte til de samme områder.

”Vi kan se, at danskerne i den grad har benyttet naturen under krisen. Og det vil vi gerne friste dem til at blive ved med,” siger Mette Gjerskov.

Pengene kommer fra de såkaldte naturmålsmidler, som VLAK-regeringen og DF satte af med finanslovsaftalen i 2018.

Dette er en forkortet artikel. Du kan læse hele artiklen med uddybende kommentarer fra partierne på Altinget Miljø.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Valentina Berthelsen

MF (SF)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)









0:000:00