Minister indkalder Google til møde: "Der er behov for nogle mere rimelige spilleregler"

TECH: Kulturminister Joy Mogensen varsler initiativer mod techgiganter efter pengestrid mellem Koda og Google. Sagen illustrerer ifølge ministeren, hvor stort et problem techgiganterne er.

Placeholder image
Kulturminister Joy Mogensen (S) har inviteret Google til møde med Folketingets kultur- og medieordførere. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kulturminister Joy Mogensen (S) vil have Google til forklare sig, efter at techgiganten har fjernet al dansk musik fra videotjenesten YouTube. 

Det skriver Joy Mogensen i en mail til Altinget.

"Når YouTube (Google) fjerner danske titler fra deres platform på grund af en rettighedskonflikt, så illustrerer det, hvor stort et problem techgiganterne er i en moderne medieverden," skriver Joy Mogensen og fortsætter:

"Vi skal ikke stå i en situation, hvor vores kunstnere bliver presset til at forære deres musik væk. Konflikten mellem YouTube og Koda viser, at der er behov for nogle mere rimelige spilleregler og sætte gang i en række initiativer."

Goddag mand, økseskaft. Der er et lovgrundlag i direktivet. Vi har arbejdet på det direktiv i fire år. Det er bare at komme i gang

Jens Rohde (RV), Medieordfører

Ministeren vil invitere Google til møde med Folketingets kultur- og medieordførere. Formålet med mødet er ifølge kulturministeren at høre Googles ”tanker om den rolle, som Google spiller på det danske marked.”

Det sker, efter at flere støttepartier i sidste uge krævede, at ministeren netop gik ind i sagen om pengestriden mellem Koda og Youtube, der er ejet af Google.

Samtidig vil ministeren række ud til sine europæiske ministerkollegaer. Det skal ske for at styrke samarbejdet om "at skabe en rimelig afregning for indhold og rammebetingelserne på de globale platforme," skriver ministeren. 

Læs mere på Altinget Kultur, hvor du kan læse mere om, hvorfor Radikale kritiserer regeringen for at tøve med handling i sagen.

Dokumentation

Sagen kort
Lige nu forhandler Koda i regi af det nordiske selskab Polaris med Google om en ny fællesnordisk aftale, om hvor meget danske musikere skal betales for visninger af deres musik på Googles videotjeneste YouTube.  Den nye aftale skal erstatte de finske, norske og danske komponist- og sangskriverselskabers lokale aftaler  

I april i år udløb den danske lokalaftale mellem Google og Koda. Aftalen er siden da blevet midlertidigt forlænget, mens forhandlingerne har stået på. I sidste uge valgte Google at fjerne dansk musik fra YouTube, da Koda og Google ikke kunne nå til enighed om rammerne for den nuværende aftale.  

Ifølge Koda vil Google sænke betalingen til danske musikere med 70 procent i forhold til den nuværende aftale, hvilket Koda ikke vil acceptere. 

Google mener derimod, at Koda med den nuværende aftale kræver for mange penge for det danske indhold i forhold til, hvad tjenesten betaler andre brugere.

Polaris forhandlinger med Google om en ny fællesnordisk aftale fortsætter for ”fuld damp”, fortæller Kodas mediedirektør, Kaare Struve, til Altinget.

Men Koda og Google er ikke kommet tættere på hinanden i forhold til striden om den nuværende aftale, som har ført til, at Google har fjernet dansk musik fra YouTube, fortæller Kaare Struve. 


Omtalte personer

Birgitte Bergman

MF (K)
Bachelor of business administration (Niels Brock 1995)

Jens Rohde

Parlamentarisk leder, MF (KD)
student (Viborg Katedralskole 1989)

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser