Byggebranchen frygter Arne-udspil: Det kommer til at gøre ondt

BYGGERI: Ifølge Dansk Industri vil regeringens udspil til tidlig tilbagetrækning betyde en forværring af byggebranchens mangel på arbejdskraft. Men boligøkonom mener omvendt, at det lige så vel kan gøre faget mere attraktivt.

I byggebranchen har man i længere tid tørstet efter arbejdskraft.

Og med regeringens udspil til en model for tidlig tilbagetrækning, som blev præsenteret tirsdag eftermiddag, står det kun til at blive endnu sværere for byggevirksomhederne at finde ledige hænder.

Det siger Steen Nielsen, der er vicedirektør i Dansk Industri:

"Det vil blive værre. Det her udspil kommer til at gøre ondt på mange virksomheder i byggeriet."

Sidste måned manglede 19 procent af danske byggevirksomheder arbejdskraft, hvilket er tilbage til samme niveau fra før coronakrisen.

Stigende antal ældre i branchen
Steen Nielsen påpeger, at der de seneste syv år er kommet en større og større andel af ældre medarbejdere i byggeriet, fordi sidste årtis reformer af pension og efterløn har holdt folk længere tid på arbejdsmarkedet.

"Antallet af medarbejdere over 60 år er steget fra omkring 10.000 i 2013 til 16.000 i dag. Vi har haft stor gavn af reformerne fra dengang, men det her vil være et skridt tilbage," siger Steen Nielsen.

Økonom: Byggefaget kan gøres mere attraktivt
Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videnscenter, tvivler dog på, at regeringens udspil vil have så voldsom en effekt på branchen.

"Vi har længe haft østeuropæisk arbejdskraft i byggeriet. De vil selvfølgelig kunne substituere de nedslidte danskere, der måtte gå tidligere på pension," siger han, men anerkender branchens udfordringer med manglende arbejdskraft.

Udfordringerne bunder bare i noget helt andet, mener han.

”De har et rekrutteringsproblem. Det skyldes til dels manglende prestige, men også fordi det er fysisk nedslidende arbejde med mødetider tidligt om morgenen. Man kan sige, at de både kan miste en smule kvalificeret arbejdskraft, men også få en anelse lettere ved at tiltrække nye kræfter,” siger Curt Liliegreen.

Læs den fulde artikel på Altinget By og Bolig.

Forrige artikel Socialstyrelsens direktør bliver ny rigsstatistiker Socialstyrelsens direktør bliver ny rigsstatistiker Næste artikel Se hele pressemødet: Regeringen er på trapperne med oplæg til nyt politiforlig Se hele pressemødet: Regeringen er på trapperne med oplæg til nyt politiforlig
Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

Thulesen Dahl: Vi skal have gang i hjemsendelserne

ÅRSMØDE: Hårdere straffe og en ydelse på dagpengeniveau for at passe egne børn i hjemmet er blandt Dansk Folkepartis formands forslag i sin årsmødetale. Her opridser Kristian Thulesen Dahl otte punkter, som partiets politik skal dreje sig om i de kommende år.