Dårlig luftkvalitet får EU til at løfte pegefingeren over for Danmark

LUFT: EU truer med retslige skridt mod Danmark for ikke at gøre nok for at bekæmpe luftforurening. Rådet for Grøn Omstilling og røde partier kræver handling. Vi er i fuld gang, forsikrer miljøministeren.

Foto: Claus Bech Andersen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. KragesteenRikke Albrechtsen

Der er grænser for, hvad man finder sig i hos EU-Kommissionen.

Her melder man sig nemlig klar til at tage retslige skridt, hvis ikke Danmark og andre medlemslande får bedre styr på luftforureningen.

”Kommissionen udelukker ikke muligheden for at bruge juridisk magt til at håndhæve NEC-direktivet, hvis det er nødvendigt,” lyder det fra Vivian Loonela i et skriftligt svar til Altinget.

Hun er koordinerende talsmand for EU-Kommissionen i sager, der hører under EU’s Green Deal. Sagen udspringer af, at EU-Kommissionen i juli gjorde status på medlemslandenes indsats for at leve op til fem centrale krav til luftforurening i EU’s luftemissionsdirektiv (NEC-direktivet).

Det er pinligt, at vi som selvudnævnt grøn nation ikke lever op til de her krav, som vi har kendt i årevis.

Kåre Press-Kristensen
Seniorrådgiver ved Rådet for Grøn Omstilling

Her fremgår det, at Danmark i 2020 er i høj risiko for ikke at nå i mål med at nedbringe udledningen på to områder. Det handler om fine partikler og ammoniak. Fine partikler stammer hovedsageligt fra brændeovne og til dels fra trafikken, mens ammoniak udledes fra landbruget.

Kommissionen oplyser, at den afventer endelige udledningstal for 2020, og man derefter gennemgå om medlemslandene lever op til direktivet. Danmark skal senest rapporter tal for 2020 i februar 2022.

"Det er pinligt"
Luftforurening er ikke noget perifert problem. Aarhus Universitet vurderer, at dårlig luft er årsag til omkring 4.200 dødsfald hvert år. 

Derfor er det ifølge seniorrådgiver ved Rådet for Grøn Omstilling Kåre Press-Kristensen horribelt, at skiftende regeringer har styret uden om markante indgreb.

”Det er pinligt, at vi som selvudnævnt grøn nation ikke lever op til de her krav, som vi har kendt i årevis. Der er meget få lande, der gør det dårligere end Danmark,” siger Kåre Press-Kristensen.

Minister lover indgreb
I et skriftligt svar til Altinget kalder miljøminister Lea Wermelin (S) det ”helt naturligt”, at Kommissionen overvejer retlige skridt for at sikre, at reglerne bliver overholdt. Hun erklærer sig samtidig enig i, at der er gjort for lidt i Danmark.

”Vi har forventeligt en udfordring - særligt for udledningen af partikler og ammoniak - og vi er i fuld gang med at se på, hvad der skal gøres,” siger ministeren i en skriftlig kommentar.

Læs hele artiklen på Altinget Miljø. Her får du mere baggrund, uddybende kommentarer fra miljøminister Lea Wermelin og kommentarer fra SF's miljøordfører, Carl Valentin, og Enhedslistens miljøordfører, Mai Villadsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kåre Press-Kristensen

Sekretariatsleder, Green Global Future, sekretariatsleder, Rådet for Godt Indeklima
cand.polyt. (DTU 2002), ph.d. (DTU 2007), HD(A) (2006)

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00