Trods lovkrav: Rebild og Helsingør får frihed til at vælge opgørelsesmetode for minimumsnormeringer

FRIHED: Selvom regeringen og støttepartierne bliver enige om at opgøre minimumsnormeringer på institutionsniveau, kan Helsingør og Rebild Kommune med regeringens frihedsforsøg opgøre normeringerne som et gennemsnit for kommunen, siger minister.

Udvalgte kommuner vil få mulighed for at omgå reglerne for fordelingen af voksne i forbindelse med den kommende lov om minimumsnormering.
Udvalgte kommuner vil få mulighed for at omgå reglerne for fordelingen af voksne i forbindelse med den kommende lov om minimumsnormering.Foto: Johan Gadegaard/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Kim RosenkildeSimon LesselTyson W. Lyall

Den fuldstændige frihed på dagtilbudsområdet, som regeringen vil give Helsingør og Rebild, vil også give kommunerne mulighed for at omgå reglerne for fordelingen af voksne i forbindelse med den kommende lov om minimumsnormeringer. 

For selvom partierne under de igangværende forhandlinger skulle blive enige om, at der skal være minimumsnormeringer på institutionsniveau, kan de to kommuner, der er omfattet af regeringens frihedsforsøg på dagtilbudsområdet, få lov til at vælge en anden opgørelsesmetode.

Det bekræfter børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

"Det er regler, de også bliver fritaget fra," siger Pernille Rosenkrantz-Theil til Altinget.

"Fuldstændig frihed"
Statsminister Mette Frederiksen (S) lancerede i sin åbningstale den 6. oktober forslaget om at frisætte i alt syv kommuner fra statslig lovgivning og regulering på tre udvalgte velfærdsområder: Folkeskolen, dagtilbud og ældre.

"Regeringen vil give syv danske kommuner fuldstændig frihed på et udvalgt velfærdsområde," lød det fra statsministeren, inden hun fortsatte beskrivelsen af forslaget:

"For eksempel Helsingør. De næste tre år får de fuldstændig frihed på daginstitutionsområdet. Sammen med forældre og det pædagogiske personale får Helsingør lov til at skabe Danmarks bedste dagpleje, vuggestuer og børnehaver. Vi fjerner så meget statslig regulering og lovgivning som muligt".

På dagtilbudsområdet er Helsingør sammen med Rebild Kommune udvalgt til at afprøve nye løsninger og tænke tilrettelæggelsen af indsatsen på området forfra, lyder det i regeringens lovprogram, der også blev fremsat tirsdag.

Rebild er klar til at slå til
I Rebild Kommune har borgmester Leon Sebbelin (R) udset sig de nye frihedsrettigheder – hvis de bliver vedtaget i Folketinget – til netop at ændre opgørelsesmetoden for de lovbundne minimumsnormeringer, hvis det bliver nødvendigt.

"Hvis der kommer minmumsnormeringer på institutionsniveau, så håber jeg meget, at vi kan få lov til ikke at lave det på institutionsniveau," siger Leon Sebbelin.

Dokumentation

Kort om regeringens frihedsforsøg

Regeringen vil give syv kommuner "fuldstændig frihed på et udvalgt velfærdsområde," forklarede statsminister Mette Frederiksen (S) i sin tale ved Folketingets åbning.

Frihedsforsøgene fordeles på tre velfærdsområder i følgende kommuner:

Ældreområdet: Viborg, Langeland og Middelfart Kommune.

Folkeskolen: Esbjerg og Holbæk Kommune.

Dagtilbudsområdet: Helsingør og Rebild Kommune. 

Lovforslaget fremsættes ifølge regeringens lovkatalog til februar: "Lovforslaget har til formål at skabe hjemmel til, at der kan indgås velfærdsaftaler med udvalgte kommuner i en treårig forsøgsperiode. Velfærdsaftaler er en ny, samarbejdsbaseret vej til at finde og afprøve nye løsninger ved at sætte enkeltkommuner fri på et givent velfærdsområde med henblik på at tænke tilrettelæggelsen af indsatsen "forfra". Lovforslaget er et af flere initiativer, der med Nærhedsreformen igangsættes med henblik på at gentænke styring og ledelse i den offentlige sektor".

Kilder: Børne- og Undervisningsministeriet og regeringens lovprogram.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leon Sebbelin

Formand, Teknik- og Miljøudvalget i Rebild Kommune (R), formand, Rebild Vand og Spildevand, medejer, Revisionsfirmaet Attiri A/S
statsautoriseret revisor (1993), cand.merc. (Handelshøjskolen i Århus 1985)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00