20. december: Ellen Trane Nørby

JULEKALENDER: Hver dag frem mod juleaftensdag vil Altinget.dk bringe et interview med en folketingspolitiker. I dag er det Venstres ligestillings-, medie- og socialordfører Ellen Trane Nørby.
Foto: Else Pia Skærbæk
Oliver de Mylius

Ellen Trane Nørby, 29 år, har været medlem af Folketinget siden 2005. Hun er uddannet kunsthistoriker fra Københavns Universitet og har, inden hun blev valgt til Folketinget, arbejdet som politisk medarbejder på Christiansborg i en årrække.

Hvorfor gik du ind i politik?


For at gøre en forskel og fordi jeg ikke evner at stå på siddelinjen og brokke mig. Jeg er opdraget til at tage ansvar og til at påtage sig en opgave, hvis man mener, at man kan gøre det bedre.


Hvad er dit vigtigste politiske mål?


Dem er der mange af. Verden ændrer sig, problemer bliver løst, nye opstår, og jeg vil hellere dagligt arbejde for at gøre en forskel for en lang række mennesker, end fortabe mig i luftkasteller.


Nævn en dansk politiker der har været en inspiration for dig?


Jeg vil nævne både en mand og en kvinde. Manden er Uffe Ellemann-Jensen, dengang han var udenrigsminister og siden partiformand. Han var engageret, fanden i voldsk og sagde sin mening.
Og kvinden er Hanne Budtz, min mormors søster, der utrætteligt kæmpede for kvinders rettigheder og fik aborten frigivet i Danmark

Hvilken politiske modstander har du størst respekt for?


Dem, der kan deres stof, er til at tale med, respekterer deres modstandere og ikke tror de er mere værd end andre.


Politikere har en travl hverdag. Hvad gør du for at rekreere?

Jeg løber en tur og bliver blæst igennem. Så bruger jeg tid sammen med venner og familie, dyrker kunsten og kulturen eller graver i haven.


Hvad er den bedste bog du har læst i år?


Jeg har læst mange forskellige afhængigt af humøret, men det må være Naja Marie Aidts samlede digte, der har givet stof til mest eftertanke.

Er du stadig politiker om 5 år? Og hvis du en dag ikke er politiker længere, hvad laver du så?


Det afhænger af vælgerne og lysten, for uden den, uden opfattelsen af, at alle de mange timer man ligger i arbejdet, rykker noget, uden opfattelsen af, at det er værd at knokle for, at man gør en forskel, så bliver omkostningerne for høje. Der er meget jeg gerne vil nå her i livet, som handler om meget andet end politik, så når den tid kommer, så er jeg sikker på, at jeg også foretager mig noget, som gør det sjovt at stå op hver dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

0:000:00