200.000 kr. for en ødelagt udsigt

ERSTATNING: S og V er uenige om, hvorvidt en familie har fortjent de 200.000 kr., de har fået i erstaning for at måtte tåle udsigten af vindmøller 600 m. fra familiens hus.
En familie i Farsø har modtaget 200.000 kr. i erstatning, fordi der er blevet opført vindmøller mere end 600 meter fra familiens bolig.

De 200.000 kr. svarer til 17 pct. af boligens værdi. Og det lyder lige i overkanten, mener Socialedemokraterne.

"Det lyder højt, og det vil kunne afskrække vindmølleinvestorer. Det er ikke hensigtsmæssigt ud fra et klimamæssigt synspunkt. Vi har brug for udbygning af vindenergien, og den her erstatningsordning er skadelig for opsætningen af nye vindmøller," siger partiets miljøordfører, Mette Gjerskov til berlingske.dk.

Hun kræver nu en forklaring af miljøminister Troels Lund Poulsen (V). Men han sender ansvaret videre til klimaminister Connie Hedegaard (K).

Venstres energiordfører, Lars Christian Lilleholt, ser imidlertid ingen problemer i erstatningen.

"Vi har vedtaget en politisk aftale, der skal give erstatning for de gener, der er. Taksatorerne må være kommet frem til, at det er rimeligt, og det har jeg tillid til. Det er rimeligt, at naboer til vindmøller bliver kompenseret. Vindmølleejerne tjener også penge på møllerne", siger han på baggrund af en nylig afgørelse i en række erstatningssager.

Socialdemokraterne var sidste år selv med til at indgå den aftale, der sikrer erstatningordningen. Men erstatningsordningen var, ifølge Mette Gjerskov, prisen partiet måtte betale for overhovedet at få gang i opsætningen af vindmøller.

"Det var prisen for at få en aftale om vedvarende energi og for at få rejst en eneste vindmølle i det her land. Men regeringen har været mere nidkær med at få gennemført erstatningssagerne, end de har været med at sikre opsætningen af vindmøller," siger hun til berlingske.dk.

Familien har modtaget erstaningen fordi møllerne vil være "meget synlige" fra haven og terassen, fremgår det, ifølge berlingske.dk, af taksionsmyndighedens afgørelse, der desuden også anfører at der vil være skygger fra vindmøllen i fem timer. Om året.

"Hovedforklaringen er, at vindmøllerne er meget synlige fra den ejendom, der har fået erstatningen. Det andet indgår selvfølgelig også, men synligheden er hovedforklaringen", siger kommunikationsdirektør Hans Mogensen fra Energinet.dk, der er sekretariat for taksationsmyndigheden til berlingske.dk.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

0:000:00