Grønt dansk lys til EU-budget trods større regning

OKAY: Regeringen er venligt stemt over for EU’s nye langtidsbudget, selv om der er kommet ekstra 119 milliarder kroner oven i hatten. Venstre er mere lunken.

Udenrigsministeren kalder det nye EU-budget for 2021-2027 for "godt for Danmark og godt for Europa".
Udenrigsministeren kalder det nye EU-budget for 2021-2027 for "godt for Danmark og godt for Europa".Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) vender tommelfingeren opad til den aftale om EU-budgettet for 2021-2027, der faldt på plads efter store sværdslag mellem Europa-Parlamentet og EU’s ministre i denne uge.

Aftalen, der stadfæster det kompromis, som EU's stats- og regeringschefer sloges om over små fem dage i juli, lægger for 119 milliarder kroner ekstra midler i en række EU-kasser, som EU-cheferne ellers havde beskåret i sommer. Herunder EU’s forskningsprogram, Erasmus-programmet for studerende, indsatsen ved EU’s grænser og sundhedsområdet. Det sidste står nu til en tredobling.

På trods af Danmarks rolle som strammernation, når det kommer til EU-budgettets størrelse, kalder udenrigsministeren aftalen ”god for Danmark og for Europa”.

”Aftalen styrker jo en række klare danske prioriteter som forskning, uddannelse, sundhed, migration og Afrika. Og så røres der ikke ved den næsten tredobling af den danske rabat, som statsministeren forhandlede hjem. Så alt i alt synes jeg godt, vi kan være tilfredse med aftalen, set med danske briller,” siger Jeppe Kofod (S).

 

Hos Venstre er de mindre overbeviste. Lederen af Venstres fire mand høje delegation i Parlamentet, Morten Løkkegaard, gør det klart, at de endnu ikke har besluttet, om de synes, at glasset er mest halvt fuldt eller halvt tomt.

”Vi er ikke færdige med at diskutere det. Det er det kedelige svar,” siger han.

 

Læs, hvorfor Venstre ikke er helt tilfredse med det nye budget i den fulde artikel på Altinget EU, hvor du også kan læse SF's og Dansk Folkepartis reaktioner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Morten Løkkegaard

Næstformand, Renew Europe, MEP (V), kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

0:000:00