Besøg i politikernes hemmelige krigsbunker

REPORTAGE: Som det første medie har Altinget.dk besøgt Folketingets beskyttelsesrum, hvor toppolitikerne skulle regere landet under krig.
Folketingets beredskabsinspektør Elton Seierø dybt nede i kælderens kælder under Christiansborg, hvor den hidtil hemmeligholdte gamle, nu udtjente kommandobunker stadig ligger. Herfra skulle ledende politikere regere landet i tilfælde af krig eller terror.
Folketingets beredskabsinspektør Elton Seierø dybt nede i kælderens kælder under Christiansborg, hvor den hidtil hemmeligholdte gamle, nu udtjente kommandobunker stadig ligger. Herfra skulle ledende politikere regere landet i tilfælde af krig eller terror.Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Anders Agner Pedersen

Det har hidtil været en velbevaret hemmelighed, at det fandtes, og det har heldigvis aldrig været nødvendigt at tage det i brug.

Som det første medie nogensinde har Altinget.dk fået lov til at besøge kælderen under kælderen på Christiansborg, hvor Folketingets beskyttelsesrum ligger. Eskorteret af beredskabsinspektør Elton Seierø går turen gennem lange gange og lavloftede lokaler. Her findes der bårer, gasmasker og andet brandudstyr, som senest var i brug i 1992, hvor Slotskirken brændte.

<img align="left" src="@nyimg=4027@" /><br><i>Kortet ved nedgangen til kælderens kælder afslører, at der er underjordiske gange på kryds og tværs af hele Christiansborg Slot.</i> <p />

Det er med at dukke hovedet, for loftet har tydeligvis ikke tænkt sig at flytte sig, ligegyldigt hvor mange gange det forsøges. Efter en længere gåtur er målet nået.   

Det var utrolig spændende at være dernede. Det er jo et stykke kulturhistorie. Generelt må jeg jo sige, at jeg synes, at alt omkring Christiansborg er spændende. Men jeg er jo også gammel museumsdirektør.

Carsten U. Larsen
Direktør, Folketinget
Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk

En rejse tilbage i tiden
Det er som at træde 50 år tilbage i tiden, når man kommer ind i det tæt møblerede lokale. Det ligner mest af alt en gammel kommandobunker. Belysningen er dunkel, og såvel møblementet og farverne på væggene vidner om, at det er nogle år siden, at lokalet blev indrettet.

I slutningen af 1930'erne blev det besluttet, at der var behov for et sikkert, diskret sted, hvor landets folkevalgte kunne søge tilflugt, hvis landet blev angrebet. Stole fra Landstingssalen blev slæbt derned, så det stadig havde en snært af parlament over sig, selv om det var tre-fire meter under jorden. Der blev oprettet en telefoncentral, så der fortsat var mulighed for at kommunikere med omverdenen. Og sidst - men ikke mindst - blev skabene fyldt med konserves, så ingen kom til at sulte.

Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk

<img align="left" src="@nyimg=4034@" /><br><i>- Pas på hovedet og kom med: Vi skal længere ned under jorden, inviterer beredskabsinspektør Elton Seierø.</i><p />

Forældet dåsemad
I dag er der ikke længere mad i skabene. Men det er ikke mange år siden, at der var det, forsikrer Elton Seierø.

"Det blev først kasseret i midten af 1980'erne. Der havde det stået hernede siden 2. verdenskrig, så der var en del af dåserne, der var begyndt at bule lidt ud," griner han.

Ved siden af selve beskyttelsesrummet er der et tomt lokale, der kan indrettes til sovesal, og såvel de sammenklappelige senge som fjedermadrasserne er der endnu. Alt ser med andre ord fuldstændig ud, som det altid har gjort. Dog påpeger Elton Seierø, at toiletspandene for et stykke tid siden blev udskiftet med mobile toiletter. Det andet blev alligevel lige en tand for primitivt.

<img align="left" src="@nyimg=4031@" /><br><i>Fjedermadrasserne ligger her endnu, selv om hverken Krag, Anker eller Schlüter nogensinde har sovet på dem.</i><p />

Folketingets direktør under jorden
For nylig besøgte Folketingets historieinteresserede direktør, Carsten U. Larsen, de gamle beskyttelsesrum. Og de gamle lokaler gjorde stort indtryk på den tidligere direktør for Nationalmuseet.

"Det var utrolig spændende at være dernede. Det er jo et stykke kulturhistorie. Generelt må jeg sige, at jeg synes, at alt omkring Christiansborg er spændende. Men jeg er jo også gammel museumsdirektør," siger Carsten U. Larsen, der trods den gode oplevelse ikke har planer om at gøre de gamle beskyttelsesrum til en turistattraktion.

"Det har jeg ikke nogen planer om. I sidste ende ville det jo naturligvis være noget, som Præsidiet (Folketingets politiske ledelse, red.) skulle afgøre, men det er ikke noget, jeg planlægger," siger Carsten U. Larsen, og uddyber:

"Der er flere grunde til, at vi ikke gør det offentligt tilgængeligt. Dels er der det rent økonomiske, og dels er der det rent sikkerhedsmæssige. Det er min opfattelse, at folk sagtens kan få et indtryk af rummene via billeder og videooptagelser," forklarer Carsten U. Larsen, hvorfor nysgerrige danskere foreløbig må stille sig tilfredse med billederne her.

<img align="left" src="@nyimg=4026@" /><br><i>Også bårerne kunne bruges til at sove på, hvis ikke det var værre fat.</i><p />

<img align="left" src="@nyimg=4024@" /><br><i>Kommandobunkeren havde plads til embedsmænd med egne telefoner</i><p />

 <img align="left" src="@nyimg=4032@" /><br><i>Alvor blev det aldrig, men man var klar: Hér en detalje af telefonlisten, der stadig ligger fremme i den hidtil hemmeligholdte kommandobunker i kælderen under Christiansborgs kælder. </i><p />

<img align="left" src="@nyimg=4030@" /><br><i>Og så lige den lille hyggelige til sidst, for ikke alt lægger op til krig og terror i kælderens kælder under Christiansborg: Folketingets betjente bruger stadig losser og trisser, når der skal åbnes for varmen til Dronningens gemakker ovenpå, hvor der ikke er radiatorer. Trækker man i loddet, pumpes der mere varm luft ind i Statsrådslokalet, hvor Margrethe hver måned møder ministrene for at skrive lovene under (foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk).</i>

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten U. Larsen

Fhv. direktør, Folketingets Administration og Nationalmuseet, forsker i yngre bronzealder
Exam.scient. i datalogi (Københavns Uni. 1983), mag.art. i forhistorisk arkæologi (Københavns Uni. 1985)

0:000:00