Vælgerne tror ikke på udlændingeaftale

NYHED: Flest danskere forventer, at der vil komme væsentligt flere familiesammenførte trods den nye aftale mellem regeringen og DF.
Erik HolsteinNiels Th. Dahl

Det er ikke lykkedes regeringen og Dansk Folkeparti at overbevise de danske vælgere om, at den nye udlændingeaftale har lukket EF-domstolens hul i de danske udlændingeregler.

Ifølge en ny meningsmåling, A&B Analyse har udført for Altinget.dk, er det således  de færreste danskere, der tror, at regeringens og Dansk Folkepartis aftale kan forhindre en "væsentlig stigning" i antallet af familiesammenføringer.

Kun 22,8 pct. tror på aftalen, mens 47,3 pct. ikke mener, den vil kunne forhindre en stigning, og 30 pct. ikke ved, hvad de skal svare.

Dermed ser vælgerne hverken ud til at tro på statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) og regeringens forsikringer om, at dommene fra EF-domstolen kun vedrører et "hjørne" af den danske udlændingepolitik - eller på Dansk Folkepartis forhåbninger om, at aftalens stramninger i dokumentationskrav og adgang til kontanthjælp og statsborgerskab er et nyt "bolværk" mod indvandringen. 

Politisk ordfører Inger Støjberg (V) afviser, at der vil ske mere end en "lille stigning" i antallet af familiesammenføringer som følge af udlændingeaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti.
Politisk ordfører Inger Støjberg (V) afviser, at der vil ske mere end en "lille stigning" i antallet af familiesammenføringer som følge af udlændingeaftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Foto: www.ft.dk

Problem for DF
Det kan blive et problem - særligt for Dansk Folkeparti, mener lektor Johannes Andersen fra Aalborg Universitet. Dansk Folkeparti indfriede nemlig ikke de forventninger i aftalen, som partiet selv havde bygget op, mener han:

"DF håndterede sagen meget militant op til sit årsmøde, hvor man lagde rigtig meget vægt på, at det her skulle stoppe nu. Når man så umiddelbart efter årsmødet indgår et kompromis, mister partiet troværdighed," siger Johannes Andersen.

Dansk Folkeparti havde oprindelig forlangt, at Danmark ganske enkelt burde undlade at efterfølge EF-domstolens domme, der gør det muligt at slippe uden om de skrappe danske familiesammenføringskrav, hvis man har boet og arbejdet i et andet EU-land. Det krav måtte partiet imidlertid frafalde under forhandlingerne. DF'erne fik i stedet en række generelle stramninger i udlændingepolitikken.

For fremtiden bliver det derfor sværere at opnå dansk statsborgerskab, det bliver lettere at miste kontanthjælpen, og der vil skulle udfyldes flere papirer for at kunne opnå familiesammenføring efter EU-reglerne. Men EU-reglerne gælder fortsat.

Mistilliden til aftalen er ifølge målingen da også ganske udbredt blandt VKO-partiernes egne vælgere. Andelen, der forventer væsentligt flere familiesammenføringer, ligger mellem ca. 43 og 50 pct., og Johannes Andersen tror, meningsmålingen kan være første tegn på en nedgang i opbakningen til især Dansk Folkeparti:

"Det ville ikke undre mig, hvis DF går et par procent tilbage på den her konto. Hidtil har mange DF-vælgere ikke haft andre steder at gå hen, men der er nok nogle af dem, der vil se De Konservative som et alternativ nu," siger Johannes Andersen.

DF og V: Aftalen virker
Dansk Folkepartis Peter Skaarup fastholder imidlertid, at aftalen med regeringen vil sætte en prop i EU-hullet:

"Jeg kan godt forstå, at mange vælgere er usikre. Men det er vigtigt at understrege, at aftalen med regeringen også skærper nogle af kravene for at blive familiesammenført, f.eks. bliver der stillet øget krav om dokumentation," siger Peter Skaarup, der dog ikke vil afvise, at yderligere stramninger kan komme på tale:

"Vi forventer, at aftalen virker som et værn mod øget tilstrømning til Danmark, men vi har under alle omstændigheder garderet os. Vi har sikret os kvartalsvise opgørelser over tilstrømningen, og hvis den stiger, har vi aftalt at sætte os sammen med regeringen igen, så der kan strammes yderligere op," siger Peter Skaarup.

Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg, mener heller ikke, befolkningen har grund til bekymring. Hun siger, at der højst vil komme "lidt flere" familiesammenføringer:

"Det væsentlige er jo, at vi har fået dæmmet op for de skadevirkninger, som Metock-dommen har skabt for os. Så kan det godt være, der kommer lidt flere hertil - og fred så være med det. Men det bliver ikke nogen væsentlig stigning, og det er jeg også sikker på, befolkningen opdager, når aftalen lige får lov til at bundfælde sig," siger Inger Støjberg.

Hun vil ikke i dag nærmere sætte tal på, hvad hun definerer som en væsentlig stigning. Men hun lover, at tallene for familiesammenføringer vil blive studeret nøje:

"Hvis tallene stiger mærkbart, så samles partierne omkring aftalen igen. Det er en udvikling, vi følger meget nøje," siger Inger Støjberg.

Dokumentation

Spørgsmål:

Dansk Folkeparti og regeringen har indgået en ny aftale om udlændingepolitikken. Som følge af aftalen retter Danmark sig efter EF-domstolens afgørelse, der alt andet lige gør det lettere at opnå familiesammenføring til Danmark. Til gengæld strammer aftalen andre dele af udlændingepolitikken. Tror du, at aftalen mellem DF og regeringen vil forhindre, at antallet af familiesammenføring til Danmark stiger fremover?

  Total
Ja, aftalen vil forhindre, at antallet af familiesammenføringer stiger  22,8
Nej, aftalen vil ikke kunne forhindre, at der kommer væsentligt flere familiesammenføringer  47,3
Ved ikke 30,0

  DF K V LA S R SF EL
Forhindre sammenføringer 28,9 23,7 25,6 10,0 20,2 12,0 20,0 25,0
Ikke forhindre sammenføringer 50,5 49,5 42,9 80,0 48,5 56,0 44,7 45,0
Ved ikke20,6 26,9 31,610,0 31,3 32,0 35,3 30,0


Antallet af besvarelser: 719

Målingen er udført af A&B Analyse for Altinget.dk i perioden 25. september til 30. september 2008.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johannes Andersen

Lektor emeritus
cand.mag. i samfundsfag og nordisk sprog og litteratur (Aarhus Uni. 1978)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00